Denna dag kan man lugnt säga har varit en fullspäckad dag. Vi gick upp klockan sju och åt frukostbuffén på hotellet. När vi tog hissen ner märkte vi att vi faktiskt får lite lock för öronen, vilket kan ge en fingervisning av hur högt hotellet är. Frukosten var amerikansk och god.

Sedan gav vi oss av till Arizona Science Center för att få uppleva den och speciellt gästutställningen Da Vinci – The Genius där. Da Vinci-utställningen visade hur overkligt genial den mannen var. Där fanns replikor av hans många konstverk, flygmaskiner och andra uppfinningar, och anatomiska bilder.

Dagen på Convention Center inleddes med lunch och sedan två föredrag. Den första, Talking Science, handlade om retorik och presentationsteknik, och den andra handlade om hur jurybedömningarna går till på ISEF. Båda föreläsningarna var väldigt lärorika.

Sedan var det dags för invigningsmiddag. Där träffade vi väldigt många trevliga människor, och vi åt mycket god mat, inklusive cupcakes. Vi hamnade av en slump vid samma bord som Brittany Wenger, en mycket imponerande tjej som med sitt projekt om en ny metod för att extremt effektivt upptäcka bröstcancer redan vunnit 50 000 dollar på Google Science Fair 2012. Hon har givit inte mindre än två TEDx-talks, som kan ses här och här.

Invigningsceremonien var otroligt maffig, typisk amerikansk (positivt menat!). Där ingick föredrag av en professionell futurist på Intel och den snubbe på NASA som ledde arbetet med att designa och implementera The Sky Crane, som användes för att landa strövaren Curiosity på Mars i augusti förra året.

Kulmen på ceremonien var definitivt när representanter från alla länder blev uppropade upp på scenen tillsammans med sina plakat, samtidigt som en video med finalisterna visades på storskärmen. Den spelades in igår och vi sade “Hi, we’re from Sweden. We’ll be happy to give you the Nobel prize!”, vilket inducerade stora skratt och applåder i publiken, inklusive de tre närvarande Nobelpristagarna. Efter ceremonien blev det många foton tillsammans med oss och vårt plakat, inklusive med Nobelpristagaren i fysik 1996, Douglas Osheroff, som har varit i Sverige många gånger och som särskilt gillar den svenska sommaren.

Ha det gött!

/Josefine

Astronomerna övar.

Man fick inte fota Da Vinci-utställningen. Här kommer istället en bild på en ångdriven höghjuling. Steam punk – before it was cool!

Jurisarna berättar om juryarbetet. För att bedöma de 1500 projekten kommer hela 1200 juryledamöter. 900 för Grand awards och 300 för Special awards…

Middag för alla 1500 utställare och alla vuxna.

Förunderhållningen innan invigningen var riktigt häftig!

Minst 2500 pers i salen.

Att bli tilldelad Nobelpriset är livets mål, och det som ger livet mening… är intrycket vi får:)

Scenen med tre representanter från varje deltagande land.

Foto med Nobelpristagaren i fysik Douglas Osheroff.