Välkommen till Unga Forskares ordförandeblogg. Den har legat i vila ett tag, tagit många olika former, men nu är tanken att den ska vakna till liv igen!

Jag skulle vilja skriva det allra första inlägget om en film som ligger på vår facebooksida. Den visar när Unga Forskares showgrupp gör glass med hjälp av flytande kväve i Kungsträdgården tillsammans med Tekniklyftet i dagarna. Man ser hur flytande kväve hälls på glassmeten, det ryker och ser mycket gott ut. Men det mest anmärkningsvärda i filmen tycker jag är det man hör. “Åh, vad coolt” “Oh, my god, oh my god”är några fraser jag uppfattar och det är en massa skratt och förundrade röster. Att lyssna på den filmen gör mig verkligen glad. Det jag hör är nyfikenhet och intresse som bara bubblar. Lyssnar på det igen. Jag kan se de stora ögonen framför mig, leendena. Det är därför vi finns. Detta är en del av naturvetenskap och teknik som så lätt glöms bort i skolan. Hur sjukt kul och inspirerande det är! Det finns en bild av naturvetenskap som något torrt och tråkigt. Unga Forskare visar hur inspirerande, coolt och kul det är! Och det är på det sättet som jag tror att vi formar framtidens samhälle med forskning och teknik.

Sedan vill jag också gärna visa detta filmklipp för Joar Horn som här argumenterar för att Ungdomsstyrelsens pengar ska gå till idrotten istället för till exempelvis Unga Forskare. När jag läser hans inlägg blir det tydligt för mig att han inte förstått varför Sverige satsar på ett brett utbud bland fritidsintressena för unga idag. Och videon tycker jag visar tydligt varför Unga Forskare fyller en viktig plats i vårt samhälle!