Vi började dagen med en rejäl sovmorgon (till kl 9.00!), för att sedan planera dagen vid frukostbordet. Först på listan, och kanske det vi mest sett fram emot, var en helikoptertur över Manhattan och Liberty Island med frihetsgudinnan. Vädret var en gnutta disigt, men vi fick ändå se hela staden ur en helt ny vinkel. Det är svårt att från marken förstå hur höga stadens skyskrapedistrikt är.
Från luften skymtade även USS Intrepid, ett avvecklat hangarfartyg och museum med bl.a. rymdfärjan Enterprise ombord.

Efter helikopterturen promenerade vi längs Wall Street i tilltagande regn och tittade förbi bland annat US Stock Exchange. Vi besökte även dagens andra delmål, 9/11 Memorial – troligtvis det enda memorial med en sådan stor säkerhetskontroll för att komma in. Minnesplatsen bestod av två gapande, till synes bottenlösa, kvadratiska hål i marken med vattenfall runt om, och alla offrens namn utmed sidorna. Mäktigt var ordet.

Vi försökte därefter ta oss vidare till Chinatown via taxi, men eftersom bilen inte kunde ta sig fram genom New Yorks gator under rusningstiden, blev vi istället tvugna att gå tvärs över Manhattan till fots. Övergången från amerikanska smågator till kinesiska fiskbutiker och reklampelare gick gradvis, men till slut fann vi oss själva fumlandes med varsin krispigt grillad ankhalva, medan restaurangpersonalen skrattade åt vårt mycket ovana bordsskick.

Vi lyckades hitta en taxi tillbaka till hotellet, och i skrivande stund sitter vi på Starbucks och samlar krafter. Ikväll väntar oss nämligen en rejäl steak-middag på TGI Fridays med efterrätt och allt!

/Andreas

Vi fick smak för helikopter från Grand Canyon.
Liberty Island med Frihetsgudinnan är stängd för besökare just nu. Vi flög över den istället.
Piloten ursäktade vädret.
Södra halvan av Manhattan.
Manhattans södra udde. Toppen av nya Freedom Tower, numera USA:s högsta byggnad, är dold bland molnen.
New York Stock Exchange på Wall Street. Finanskrisens Mecka.
Vid 9/11 Memorial. 
Det var en väldigt vacker minnesplats.
Nya 1 World Trade Center, alternativt kallat Freedom Tower, sett från 9/11 Memorial.
Strax inte-så-hungriga-längre-stipendiater i Chinatown.
Som Last Supper i USA fick det bli en favorit i repris; Kött på TGI Friday’s och med Cheesecake som efterrätt.