Nu har Almedalen satt igång och Unga Forskare är på plats för att mingla, ställa frågor till Astras forskare och bjuda på kväveglass! Imorgon ska även jag och Karl Larsson att vara med i en paneldebatt som handlar om hur man ska få unga mer intresserade av arbeta i industrin. Det finns så klart en massa olika saker som är viktiga men det som jag och Karl främst har tänkt på är att det finns någonstans utanför skolan där man kan ha ett intresse för naturvetenskap och teknik. Men när naturvetenskap och teknik endast är något som man gör i skolan finns det en risk att det tar mycket av det roliga ur det. Jag vet inte om någon har läst till ett prov som varit jättetråkigt, men allt annat som står i boken är mycket mer intressant? Och när man sedan är klar med tentan så var det ganska spännande det som stod i boken ändå. Nu menar jag självklart inte att vi ska ta bort alla prov och krav. Det är självklart viktigt med struktur, test och prov för att se till att man faktiskt lär sig och det är en viktig roll som skolan fyller. Problemet uppstår när det här är den enda plattformen som finns för att man ska få pyssla med naturvetenskap och teknik.

Och hur knyter vi då detta till industrin? Jo, om naturvetenskap och teknik var ett mer naturligt fritidsintresse, som är lustfyllt och spännande tror vi att fler skulle brinna för naturvetenskap och teknik. Då tror vi också att som ett brev på posten skulle fler unga söka sig till den industrin. Jag tror verkligen att vi blir allt fler som tycker att det är viktigt att det jobb vi har också känns meningsfullt för oss. Brinner fler för naturvetenskap och teknik så kommer också fler vilja jobba där.

Och därför fyller Unga Forskare en så viktig plats i vårt samhälle. Här är det faktiskt det roliga och
spännande med naturvetenskap och teknik som får fokus. Det var därför jag gick med i förbundet
och det var också då jag verkligen förstod att naturvetenskap och teknik var något mer än det man läser i en bok. Detta är något vi arbetar med att spridas i Almedalen och vi hoppas att det finns fler som ser problemet och vill hjälpa oss att fortsätta arbeta för att naturvetenskap och teknik ska få bli
mer än skolarbete för fler unga i framtiden!

Och är ni nyfikna på vad som hänt tills i Almedalen kan ni spana in lite här http://astrazeneca.se/almedalen/extrainslag/