AstraZenecas sommarforskarskolan kan vi läsa på på Metros första sida. Kul tycker jag! Det är så klart alltid kul för alla arrangörer att man får synas och att det viktiga arbetet uppmärksammas. För mig är det också otroligt viktigt på ett djupare plan.  För att fler unga ska upptäcka hur kul och häftigt naturvetenskap och teknik måste det bli något som man faktiskt kan ägna sig åt på friden. Då tror jag att bland det viktigaste vi kan göra är faktiskt visa vad vi gör. Det räcker helt enkelt inte med att göra en bra verksamhet, det måste också synas. Unga förebilder behöver lyftas fram. Om man ser att man kan ägna sig åt naturvetenskap och teknik på friden och att det faktiskt är jättekul, då kommer man kunna få allt fler som också gör detta val. Så jag hoppas på att fler unga förebilder lyfts fram i alla möjliga forum framöver!

På temat forskare som syns i samhället kan jag lyfta fram en sommarpratare för i år. Katarina Gospic är en av få representanter av forskningen i sommar i år och pratar om sin forskning och varför det är så otroligt viktigt att man lär sig från forskningen i samhället. Det är kul att hon får prata men vi behöver fler förebilder för naturvetenskapen och tekniken!

Det har i mitt facebookflöde under sommaren dykt upp många andra förebilder i flera olika sammanhang och jag vet att finns många som redan arbetar hårt för att lyfta fram unga som gjort coola grejer. Både SIYSS och Utställningen gör ju också detta. Vi får helt enkelt fortsätta vårt arbete och på sikt kommer det säkert att få fler än en handfull naturvetare och tekniker som sommarpratar!