Att vara på Panda Park är bland det häftigaste jag varit med om. Parken är ett centrum för forskning om Jättepandorna med fokus på uppfödning av dem. Det finns inte så många vilda Jättepandor kvar i Kina, så det är extra viktigt att hitta en bra teknik för uppfödningen av dem. Här utförs IVF på pandahonorna och sedan tas pandaungarna om hands noggrant. När de inte är hos mammorna ligger de i kuvös och blir matade av skötarna som bor i parken. 

Jag menar, hur sött är inte detta? När pandorna föds har de skär hud med vit päls, och allt eftersom de blir äldre mörknar huden kring ögon, öron och “armar”. Om man donerar 2000 kronor till forskningscentret får man hålla i en ung panda, men det gjorde inte vi. 

Här är de äldre pandorna. De ser så avslappnade och mysiga ut. Det fick jag lära mig att det beror på att de endast tar upp 17% av näringen i bambun som de äter. Och bambu i sig är inte den mest näringsrika maten heller… Som tillskott till pandorna finns ett kök där kockar tillagar speciellt “Pandabröd” (som vi fick smaka på, inte gott) och fruktsallader. 
Efter Pandapark tog vi en tur i downtown Chengdu och åt en enkel middag på Pizza Hut. Dagen efter var det återigen dags att packa ihop och dra oss mot flygplatsen. Denna gång gick flyget mot Beijing! 
/Sonja Edström