Den 30 april började resan till I-SWEEEP för två deltagare med deras projekt och en adult supervisor. Projektet heter Urban Organic och är representerat av Emil Ahlanzberg ch Daniel Andreasen Bertlin, men de åka jag, deras adult supervisor Anna Asratian. Vår resa började 06.00 från Kastrup till Amsterdam, där vi böt flyg för att åka till Houston, Texas, vart I-SWEEEP håller till, och anlända vid 13-tiden, lokal tid. Tävlingen, som är ett initiativ taget från både staten och en av skola i Houston, är en tävling för projekt inom kategorierna Energy, Environment och Engineering. Våra killar tävlar i environment kategorien. Mer om I-SWEEEP hittar ni på isweep.org

Killarnas projekt handlar om hur man kan använda kaffesump, som de har fått från fik och återanvänt, för att odla gourmetsvampar. De har jämfört metoden med andra odlingsmedium som tex tidningspapper. De har också tagit fram ett kit som kan användas för att odla fram svamparna. Mer info hittar ni på urbanorganic.se

I denna stund är killarna på judging, det innebär att de kommer presentera sitt projekt för 10 bedömare som sedan poängsätter bland annat deras prestation, presentation och idé. De har varit på judging sedan 09.00 idag och håller på till 17.30. Jag fick bara träffa dem under lunchen och kolla läget, så jag fortsätter hålla mina tummar för dem!

Eftersom vi inte hunnit skriva förut tänkte jag komma med en kort sammanfattning av vad vi gjort under veckan och våra intryck. När vi först kom hit så såg vi genast att Houston inte är en jätteaktiv stad, det är ofta tomt på gatorna för alla åker bil. Vi bor också i området Downtown, vilket mest består av hotell och office-lokaler, så det är inte så mycket rörelse på gatorna.

Vi möttes också av hur annorlunda det är i USA på gatorna, vi har hunnit träffa på olika typer av speciella människor, vissa som står och skriker saker på gatorna och andra som stod precis utanför fönstret vi åt vid på restaurangen och luktade på sina fingrar med huvan uppdragen så man inte såg ögonen.

En annan sak som också är extremt annorlunda är matkulturen, vilket man har hört talas om tidigare men man förstår inte det tills man längtar hem efter riktig mat och inte fettblandat socker. Det är mycket fett, mycket läsk (sött) och det är ofta i stora storlekar. På vissa ställen finns bara läsk i medium och large som är ekvivalent till svenska large och extra large! Läsk kostar också mindre än vatten.

Under dagarna som gått har vi hunnit med ganska mycket, vi har hunnit sätta upp projektet och lånat nästan alla verktyg de hade att låna. Vi har hunnit shoppa i den stora gallerian i Houston (The galleria), gått på Natural science museum, simmat i hotellets pool på översta våningen, gymmat samtidigt som solen går upp, ätit TexMex och gått på vår första baseball match (Astros vs Mariners).

På alla platser vi varit på så har vi alltid blivit bemötta med extreme vänlighet, alla i Houston har varit så söta mot oss. Ett exempel, på baseball matchen så satt vi precis bredvid två killar som vi började prata med först pga att vi tre pratade svenska och de undrade vilket språk det var. Sedan dök våra killarna in i en riktigt seriös och lång diskussion med dem, vilket ett till par som satt framför oss också dök in i. En kort stund kom ett till par som satt bakom oss också in i diskussionen. Det var som inget annat jag varit med förut – där satt 3 separata sällskap som aldrig träffat varandra tidigare och skratta med varandra som om vi varit vänner under långa tider!

Nu är det bara några dagar kvar, men vi hoppas att vi ska få uppleva lika mycket till! 😀 håll nu tummarna för att det gick bra för killarna!! 🙂 så ska vi uppdatera er snart igen! Om ni vill ha lite oftare uppdateringar, kolla in Förbundet unga forskare på instagram! 😀 där får ni lite bilder också!

Ha det bäst!