Vi söker dig som är vill vara mentor i Projektet Gnistan i höst. Uppdraget handlar om att stötta högstadieungdomar i deras arbete med en utmaning om framtidens energi och väcka deras intresse för naturvetenskap och teknik.

Gnistan2014 är ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svenska Science Centers, Förbundet Unga Forskare och Vattenfall. Projektmetoden syftar till att sätta naturvetenskap och teknik i ett bredare perspektiv och ge ungdomar i årskurs 8 och 9 på högstadiet en förståelse för sin egen roll i samhället och kunskap om framtidens energiutmaningar. Utifrån frågan ”År 2025 tillverkar vi all energi själva, hur?” får ungdomarna ta del av verkliga utmaningar och presentera sina framtidsvisioner för intresserade mottagare. Unga Forskare söker nu 6 personer för uppdrag som mentorer inom projektet.

Ditt huvudsakliga uppdrag kommer att kretsa kring mentorskap, inspiration till elever på högstadiet och sociala medier:

–          Göra två skolbesök där du stöttar eleverna i deras grupparbete med en energiutmaning

–          Delta vid totalt tre träffar på Teknikens hus eller Tekniska museet och där bland annat stötta elever i samband med deras presentationer

–          Svara på frågor från elever via mail eller på annat sätt under projekttiden

–          Använda sociala medier i samband med projektaktiviteter

Efter en framgångsrik vår och ett pilotprojekt fortsätter nu Gnistan2014 i höst tillsammans med högstadieklasser i Stockholm, Kiruna, Malmberget (Gällivare) och Arjeplog. Utgångspunkten är lokalt belägna Science Centers vilka är Tekniska museet i Luleå och Teknikens hus i Stockholm.

Vi önskar att du som söker uppdraget som mentor bor i närheten av någon utav ovan nämnda orter och har ett genuint intresse för naturvetenskap och teknik som du brinner för att dela med dig av till andra. Vi vill också att du som söker gillar sociala medier och är intresserad av att inspirera och stötta elever på högstadiet. Det är ett krav att du känner väl till Unga Forskare och har förståelse för vårt syfte. Du får gärna har varit aktiv på någon nivå inom förbundet tidigare.

Uppdraget är arvoderat med 4500 kr före skatt och förbundet står för kostnader vad gäller kost, resor och övernattning.

Datum för höstens träffar i Luleå: Informationsmöte på måndag 15 september, friktionsträffar på tisdag 7 oktober och onsdag 8 oktober och Visionsdag på torsdag 20 november.

Datum för höstens träffar i Stockholm: Informationsmöte på torsdag 11 september, Friktionsträff på torsdag 25 september och Visionsdag på torsdag 13 november.

Det kommer dessutom att vara en gemensam träff i Stockholm för alla mentorer och projektledare lördag 20 september.

Vill vill ha din ansökan så snart som möjligt och tillsätter löpande. Maila ditt CV och ett personligt brev med motivering till varför du vill ha tjänsten som mentor och varför den passar just dig till rekrytering@ungaforskare.se. Om du har frågor kontakta Paula Langöe på paula.langoe@ungaforskare.se eller 0736606067.

Mer info finns på: www.ungaforskare.org, www.facebook.com/Gnistan2013, www.tekniskamuseet.se, www.teknikenshus.se

Vi ser framemot till ansökan!