Det är nu mindre än 24 h kvar till att jag (Emil Larsson) och de två stipendiaterna Julia Dimling och Zubeida Mahmoud ger oss iväg till Kina för att först besöka Beijing och Shanghai för att sen en vecka senare bege oss till tävligen Castic i Hong Kong. Nedan följer tankar om vad stipendiaterna ser fram emot på resan och deras väg dit.


Julia Dimling
Jag tog i juni studenten från Blackebergs gymnasiums naturvetenskapliga linje. Där ägnade jag mycket av det sista gymnasieåret på mitt och Zubeida Mahmouds gymnasiearbete ”Den antibakteriella effekten i tårar”.
I tårvätskan finns det ett flertal antibakteriella substanser och vårt projekt har vi undersökt hur den antibakteriella effekten skiljer sig åt vid tre olika tidpunkter på dygnet, precis vid uppvaknandet, 7 timmar efter och 14 timmar efter.  Vi kom genom våra undersökningar fram till att den antibakteriella effekten var lägst precis vid uppvaknandet, större efter 7 timmar och stört efter 14 timmar
Med detta projekt ställde vi alltså upp i Unga Forskare och det är jag väldigt glad att vi gjorde, bland annat eftersom vi vann en stipendieresa till Kina med vårt projekt. Idag åker vi dit och stannar där i ungefär två veckor.
Det första vecken ska vi åka runt och upptäcka Kina. Det känns väldigt spännande att få resa till ett land som skiljer sig så mycket från Sverige. Jag ser fram emot att uppleva Kinas kultur, miljö och sevärdheter. Något jag länge velat se är kinesiska muren, ett av världens 7 nya underverk och det är en av de sevärdheter jag ser fram mest emot.
Den andra veckan ska vi delta i den internationella vetenskapstävlingen CASTIC där vi ska ställa ute vårt projekt tillsammans med många andra. Det här är något jag tror blir väldigt intressant, det ska bli väldigt roligt och spännande att få träffa de andra deltagarna och ta del av deras projekt.  

Zubeida Mahmoud
Jag heter Zubeida mahmoud och gick de naturvetenskapsprogrammet på Blackebergs gymnasium.
Tillsammans med Julia gjorde jag vårt projekt som gick ut på att undersöka om den  antibakteriella effekten i tårar skiljer sig åt vid tre olika tid punkter på dygnet. Detta undersökte med två metoder vi utvecklat.
Det jag ser fram emot är att få uppleva Kina och dess kultur. Samt få en rolig men ändå lärorik resa.