Hej!
Nu är vi hemma i Sverige igen men tänkte skriva ett lite avslutande inlägg här på bloggen. Den fjärde dagen (söndagen) började med ett sista jurypass på förmiddagen. Jag och Ulrika fick inte besök av någon mer jury så vi gick mest runt och pratade med andra utställare, alla var väldigt härliga och hade gjort väldigt imponerande projekt! Efter att ha tagit en gruppbild och ätit lunch monterade vi ner våra montrar. Det var svårt att förstå att det nu inte var så mycket kvar och att vi totalt tillbringat ca 20 timmar i utställningshallen!
Under eftermiddagen besökte vi världsutställningen Expo som i år hade temat ”Feed the planet – energy for life”. Det var bland det mest störda, konstigaste och häftigaste jag upplevt. En massa olika länder (tyvärr var inte Sverige med) bygger enorma hus där de visar upp (coola) saker som anknyter till temat. Vi orkade aldrig ställa oss i någon av de timslånga köerna till de största paviljongerna utan besökte istället de lite mindre samt gick runt utanför och tjuvkikade in genom fönster och liknande. Vi hittade även några roliga snurrstolar och ett enormt träd i en dam med fontäner som ”showade” både på dagen och kvällen. Det var det sjukaste jag någonsin sätt, det sprutade rök, lyste, vecklade ut blommor m.m., allt i takt till musik. Ni får kolla upp på YouTube! Efter buffé i Eu-paviljongen och äntligen lite Italiensk pizza vandrade vi utmattade till bussarna. Att somna var, precis som tidigare, inte så svårt. Jag tror aldrig att det har varit så skönt att ta av sig skorna och lägga sig i sängen som det var efter den här dagen.
Hela svenska gänget samlade på Expo framför en spegelfasad.

”Livets träd” showar i kvällssolen.
Den sista dagen började med en fin och lång priscermoni som gästades av Italiens premiärminister! Vi fick lyssna på italiensk opera, vilket jag tyckte var häftigt då jag aldrig upplevt det förut. Tyvärr vann ingen av oss någonting men alla pristagare förtjänade verkligen sina pris så det kändes väldigt rättvist och inte så jobbigt. Efter en massa god mat (buffé ) gjorde vi ett kort stopp på hotellet för att byta kläder innan vi for vidare upp mot sjön Maggiaro där vi skulle kryssa hela kvällen. Det var verkligen bland det vackraste jag sett. Höga berg sluttade ner och speglades i den ganska smala sjön. Solen sänkte sig sakta ner över vår båt och alla hus som låg utspridda på och insprängda i berget. Vi pausade en timme och gick i land på en av de magiska öarna som fanns i sjön. Helt fantastiskt! Efter trerättersmiddag i trevligt sällskap av en norrman var det (äntligen) dags för ”party on board” med dans, lekar (Vi hade tidigare listar knäppa lekar och nu testade vi dessa på både andra utställare och juryn!) och nationalsånger. På bussen hem var det svårt att hålla sig vaken men jag kände mig tvingad att krama ur det sista av denna fantastiska upplevelse.


En av öarna i sjön som passande heter ”Den vackra ön”
På planet hem var det svårt att fatta att det var över, jag hade ju inte ens fattat att vi kommit dit! Det är först nu när jag kommer tillbaka som jag verkligen kan förstå hur stort det är var och hur glad jag är över att just vi fick chansen att åka! Tack Ulrika, Sofia, Amanda, Karl och alla mina nya internationella vänner för att ni gjorde de här dagarna så underbara och minnesvärda!
//Klara