Fort har det gått. Inte ens en månad har passerat mellan att Olof och Lucas fick veta att de skulle representera Sverige på Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad (eller kanske mer lättsmält I-SWEEEP) till att vi nu sitter på ett lyxhotell i Houston fulla av förväntan.

I-SWEEEP är den största tävlingen i sitt slag och unga forskare världen över ska under fem dagar tävla i hållbara lösningar rörande energi, ingenjörskonst och miljöfrågor. Över 1000 gymnasielever kommer samlas i Houston mellan 26 April och 1 maj för att presentera sina bästa och mest innovativa lösningarna för morgondagens hållbara samhälle.

Lucas Jacobsson och Olof Simander blev med sitt projekt Elektrohydrodynamisk Drift (Ni kanske såg videon med den flygande lilla farkosten på Unga Forskares instagram?) nominerade under finalen av Utställningen Unga Forskare för att tävla för Sveriges vägnar här i Houston. Jag som reser med dem för att hjälpa dem att prestera så bra som möjligt genom att ta hand om allt runt omkring själva tävlingen heter Ylvali och ni kommer kunna följa vår resa här på bloggen och på Unga forskares instagram och facebook.


Såhär tänker Olof och Lucas om vinsten i den svenska finalen, sitt projekt, resan och att representera Sverige på ett så coolt arrangemang som I-sweeep:

I går kväll anlände vi till hotellet efter att vi upplevt en mer än 20 timmar lång resdag där solen har varit uppe hela tiden. Flyget gick 8:40 från Arlanda till London där vi på vår fyra timmer långa mellanlandning åt hamburgare på “The Giraff” och provade dyra “hipster-brillor”. Vi hamade även mitt i ett väldigt brittiskt kändisdrama,där vi undrade vem det var som skapade ett så kaotiskt tumult, innan vi insåg att det var Susan Boyle! (Daily Mail rapporterar). Sedan bar det av till den 10 timmar långa flygturen till Houston. Väl på hotellet, efter en oundviklig taxiresa, deckade vi i första bästa säng (som råkade vara en Queeen-sized drömsäng i och med att vi bor på lyxhotell 🙂 ).

Här sitter vi nu på rummet förväntansfulla och taggade på att upptäcka Houston innan tävlingen börjar på riktigt. Hela resan har gått som en dans även om det har varit stressigt att hinna med alla förberedelser till tävlingen. Utan några förväntningar om att vinna en så underbar stipenideresa, där vi dessutom får ställa ut vårt projekt, blev vi förbluffade när de läste upp vår projektbeskrivning i finalen i Stockholm. Vi känner oss djupt ärade att få representera Sverige i tävlingen. Deltagandet i utställningen “Unga Forskare” har öppnat för möjligheter vi, Olof och Lucas, aldrig kunnat drömma om. Vårt lilla gymnasiearbte, som vi är väldigt stolta över, som vi har lappat ihop i skolans svettiga labbsalar och dunkla studiesalar på kvällar och nätter, ska nu ställas ut för folk att hela världen att se! Det är en häftig känsla! Utsikten över Houston från 12e våningen i hotellrummet!
Lucas och Olof vilar sig i form inför tävlingen!