Simon om juryn:

Deltagarna på morgonen innan judging

För min och Carls del innebar Judging Day att vi blev intervjuade av olika personer vars syfte var att bedöma vårt arbete. Först och främst intervjuades vi av åtta personer som tillhörde juryn för det som kallades Grand Awards. Dessa personer är de som är ansvariga för bedömningen av själva ISEF:s priser. De jurymedlemmar jag och Carl mötte kom ifrån olika bakgrunder som till exempel Aerospace industrin eller olika universitet och var i huvudsak antingen ingenjörer eller doktorer inom någon gren av fysik. Överlag var bemötandet av dessa personer bra.

Höjdpunkten för dagen var dock när flera ingenjörer ifrån NASA intresserade sig för vårt projekt. Från vår sida var det väldigt uppskattande att de visade intresse samt att vi fick av dem kontaktuppgifterna till en annan ingenjör på NASA som vi fick möjligheten att bifoga vår rapport till. Personerna ifrån NASA var en del ifrån det som kallas tävlingens Special Awards varav olika organisationer delar ut olika egna priser utöver själva ISEF:s Grand Awards. Vi fick även besök av Society of Experimental Test Pilots som även dem hade ett Special Awards.

Domare från NASA besöker Carl och Simon
Jonna om judging:
Jag tror vi alla var väldigt nervösa när det började närma sig judging day, och när alla finalister började köa utanför entrén började det kännas på riktigt. När jag kom fram till min monter såg jag att jag hade 7 schemalagda juryintervjuer. Dock fick jag en extra. Första intervjun var väl rätt kass rent ut sagt, men allt eftersom dagen gick började man lugna ner sig. Dessutom var (nästan) alla i juryn väldigt trevliga och verkade genuint intresserade. När dagen sedan närmade sig sitt slut var man helt utmattad efter att ha snackat i timmar. Därefter åkte vi direkt tillbaka till hotellet för att byta om och andas ut i åtminstone 15 minuter innan vi var tvungna att åka tillbaka till Convention Center för middag och show.  


Carl om Public Day och prisutdelningen:
På Public Day kom allmänheten och kollade på våra projekt. Vi fick många som kom till oss på grund av vår titel. Det var av alla åldrar som kom och kollade. Även fick vi besök av chefspiloten för Virgin Galactic som var intresserad av vårt projekt.  Vi gick sedan på hans föreläsning efteråt där han berättade om sin karriär som testpilot samt om Virgin Galactic.

Vi åt även lunch på ett riktigt gott ställe. Tre av oss tog en 18 ounces ribeye steak med vitlökspotatismos. Det var nog den bästa maten än så länge. Efter det var det prisutdelning för Special Awards. Det var över 50 olika organisationer och företag som delade ut priser i sina respektive fält. Det var många fina priser som delades ut.

Idag var det Grand Awards Ceremony. Det delades ut priser till både 4de 3de 2a och 1a pris i varje kategori samt även Best of Category vilket var det allra finaste prisen bland kategorierna. Sedan delades det även ut tre mycket stora priser, två strycken på 50 000 dollar och ett på 75 000 dollar till tre lyckliga vinnare. En av de som vann 50 000 hade gjort en elektronisk ortos för knäleden. Den andra hade gjort studier kring batterier och olika polymerer. Den som vann 75 000 dollar hade väldigt bra arbete inom molekylärbiologi. Efter ceremonin begav vi oss till flygplatsen för att åka till Los Angeles.