PRESSMEDDELANDE

Stockholm, 2016-12-08

I samband med Nobelveckan 2016 kommer 25 stycken unga forskare i åldern 18-23 år från hela världen för att delta under Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS). En av deltagarna är Benedikt Pintat, 20 år, från Tyskland vars forskningsinriktning ligger nära det topologiområdet som i år belönades med Nobelpriset i fysik. Pintats forskning handlar om förbättrande av ledningsförmågan hos elektroder med hjälp av silvernanotrådar. Hans forskning har en efterfrågad tillämpning inom den moderna industrin där det ställs allt högre krav på att elektriska komponenter ska vara billiga och ha stora användningsområden. Pintats forskning visar att det finns material som uppfyller dessa krav bättre än de som används idag. Pintat kommer delta i en paneldiskussion runt ämnet tillsammans med Nobelpristagaren i fysik, Professor J. Michael Kosterlitz.

Den 9:e december, 09.00 – 15.40, hålls SIYSS Seminariet i Aula Medica vid Karolinska Institutet. Då presenterar Pintat sin forskning tillsammans med de andra unga forskarna från bland annat Japan, Israel, Brasilien, Sydafrika, Mexiko och Ryssland inför 1600 svenska gymnasieungdomar med syfte att väcka deras intresse för naturvetenskap och teknik. Under seminariet kommer även gästföreläsaren Cecilia Hertz att hålla en föreläsning. Hon är VD för rymddesignföretaget Umbilical Design som bland annat medverkat i konstruktionen av en tänkt framtida bas på Mars.

– Kunskaper inom och intresse för naturvetenskap, teknik och matematik bland unga är viktigt för Sveriges framtid. Det är dagens unga som kommer lösa framtidens stora utmaningar. Genom att lyfta förebilder vill vi bidra till att öka intresset, nyfikenheten och förståelsen för ämnenas betydelse i samhället, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

– SIYSS är ett forum som sammanför unga framstående forskare och syftar till att bygga internationella broar och vänskap med forskningen som gemensam bas. Vi vill genom SIYSS uppmuntra de unga deltagarna att fortsätta forska och uppnå sina drömmar, samtidigt som även svenska ungdomar blir inspirerade till en karriär inom forskning, säger Josefin Jansson Edqvist, projektledare för SIYSS.

Om SIYSS och Unga Forskare

SIYSS är ett årligt arrangemang där 25 av världens främsta unga forskare bjuds in till Stockholm för att ta del av ett unikt program under Nobelveckan. Det anses idag vara ett av vetenskapsvärldens mest prestigefyllda arrangemang för unga forskare mellan 18-25 år, och alla deltagare har blivit utvalda för sin framstående forskning på internationella vetenskapstävlingar, eller av topprankade universitet. SIYSS är en del av Unga Forskare som är en rikstäckande ideell ungdomsorganisation som engagerar 7000 unga som gillar naturvetenskap, teknik och matematik. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar. Verksamheterna drivs av unga, för unga.

Hemsida: ungaforskare.se/siyss

Facebook: www.facebook.com/StockholmInternationalYouthScienceSeminar/

För frågor och mera information vänligen kontakta:

Josefin Jansson Edqvist, Projektledare SIYSS, 076 8839065, josefin.jansson@ungaforskare.se

Anna Hedlund, Generalsekreterare, Unga Forskare, 076 1091123, anna.hedlund@ungaforskare.se

 

bild-benedikt