Stockholm 2017-03-30

Idag utsågs vinnaren av Svenska Juniorvattenpriset 2017. Priset på 30 000 kr tilldelas Hannah Bassek från Lugnets Gymnasium i Falun som med projektet ”Kunskap och känsla – klimatarbetets två ben” har tagit fram en strategi och modell för ökad klimatmedvetenhet för att påverka framtida miljö- och klimatpolitik. Hannah kommer att representera Sverige i den internationella finalen Stockholm Junior Water Prize i Stockholm 26–31 augusti.

Hannah Bassek har i sitt projekt skapat en strategi och modell för ökad klimatmedvetenhet baserat på ett konkretiserande av abstrakta klimatförändringar.

Hannah får priset för sitt nyskapande och vetenskapliga grepp för att belysa samhällets förändringsbenägenhet. Med egen modell och metod från Aristoteles har Hannah Bassek med kunskap och känsla visat att medvetenhet är kärnan för en klimat- och vattenpolitik.

Det ska bli otroligt spännande att träffa ungdomar från hela världen och knyta internationella kontakter på Stockholm Junior Water Prize. Det känns fantastiskt och otroligt, säger Hannah Bassek, vinnare av Svenska Juniorvattenpriset 2017.

Svenska Juniorvattenpriset delas ut årligen på Utställningen Unga Forskare, Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

-Ungas engagemang och intresse för miljö, klimat och hållbarhet kommer vara en nyckel för att lösa framtidens stora globala utmaningar. Vi är glada att vi med hjälp av Svenska Juniorvattenpriset kan uppmuntra unga talanger som vill bidra till en hållbarare värld, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Hannah kommer att representera Sverige i Stockholm Junior Water Prize som arrangeras av Stockholm International Water Institute, SIWI, i Stockholm 26–31 augusti 2017. Ungdomar från 33 länder deltar i den internationella finalen.

-Idag har den svenska vinnaren av Stockholm Junior Water Prize utsetts. Det är med stor stolthet vi på SIWI följer de nationella tävlingarna och tar del av ungdomarnas fantastiska projekt. Välkommen till Stockholm i augusti Hannah Bassek, säger Ania Andersch, ansvarig för Stockholm Junior Water Prize på SIWI.

Hannah Bassek. Fotograf: Ola Jacobsen

Kontakt

För frågor om årets vinnare och om Utställningen Unga Forskare: Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-1091123, anna.hedlund@ungaforskare.se

För frågor om Stockholm Junior Water Prize: Ania Andersch, ansvarig för Stockholm Junior Water Prize på SIWI: 072-050 60 59, ania.andersch@siwi.org

Om Svenska Juniorvattenpriset

Svenska Juniorvattenpriset instiftades 1995 av Stockholm International Water Institute, SIWI, i syfte att lyfta fram vatten som världens viktigaste resurs och för att skapa engagemang bland unga kring vattenrelaterade frågor. Tävlingen är öppen för unga mellan 15 och 20 år som gjort projektarbeten med anknytning till vatten. Prissumman på 30 000 kr delas ut med Xylem som sponsor. SIWI arrangerar den internationella finalen, Stockholm Junior Water Prize, SJWP, i samband med World Water Week 26-31 augusti 2017 i Stockholm. www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlar drygt 350 elever i en digital uttagning samt nio semifinaler runt om i Sverige. Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 26-30 mars. Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser Utställningen varje år för att inspireras, få nya kunskaper och projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat resestipendier till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga, exempelvis Intel ISEF i USA. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. ungaforskare.se/utstallningen