Iris Bjerken och Elsa Sjödahl är Utställningen 2017s vinnare av stipendieresan till I-SWEEEP, Houston. The International Sustainable World (Engineering Energy Environment) Project olympiad, alltså. Vi landade på hotellet igårkväll och nu är vi incheckade på hotellet samt på I-SWEEEP som håller till på George. R Brown Convention Center. Idag har det bara varit förberedelser på schemat och just nu sitter vi på ett ganska typiskt amerikanskt deli och pausar med lite sen lunch.

Iris och Elsa på plats i Houston, USA

Över 1000 unga forskare från 60 länder är just nu i Houston för att delta i tävlingen och har en chans att vinna priser till ett värde av 100 000 USD. Projekten som deltar tillhör kategorierna energi, miljö och ingenjörskonst. Iris och Elsas projekt tillhör kategorin miljö då deras projekt är fokuserat på global hälsa.

”Med en mening – vad har ni gjort för projekt?” säger jag.
”Tagit fram ett alternativ, som fungerar bättre och bryter monopolsituationen, till jordnötskrämen som UNICEF delar ut till undernärda barn idag.” säger de tillsammans.
”Hur känns det?” frågar jag.
”Det har inte riktigt sjunkit in att vi verkligen är här” säger Iris. ”Overkligt” fyller Elsa i.
Min soppa är lite för salt, mitt te lite för sött. Ute är det lite för varmt.
Jag tror att denna veckan kommer fyllas till brädden med inspirerande och spännande möten och händelser, i äkta USA-anda.

/ Marika Mourujärvi, reseledare I-SWEEP.

2017-05-03 15:30