Våra fyra Intel ISEF-stipendiater har landat i Los Angeles, USA och förbereder sig inför världens största vetenskapstävling för unga! I år deltar över 1700 deltagare från drygt 75 länder, regioner och områden och tävlar om priser värda över 4 miljoner USD.

De fyra vinnarna av stipendieresan från Utställningen Unga Forskare 2017 ska representera Sverige och ser mycket fram emot tävlingen. Det är Gustav Lidberg och Martin Tjern från Lugnetgymnasiet i Falun som har studerat och utvecklat nya metoder för att beräkna och visualisera cykeltrafikflöden för att optimera cyklisters transporttid och säkerhet. De hoppas att ISEF ska kunna vara delvis lärorikt men främst roligt. Att det är en tävling det handlar om ses som ett plus i kanten – än så länge.

Lukas Anianson från Katedralskolan i Växjö har undersökt frågan varför ämnet [Fe(NH2trz)3]Br2H2O byter färg vid upphettning. Genom att undersöka de magnetiska egenskaperna och det infraröda spektrumet lyckades han se att det orsakades av elektronspinn. Han ser fram emot att träffa massor med intressanta människor och tycker att staden känns stor och amerikansk hittills.

Vår siste stipendiat är Elias Waagaard som läser på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Han har utvecklat algoritmer för att skapa modeller för bildandet av så kallade Einsteinringar som ses då ljus från en bakomliggande stjärna böjs runt ett förgrundsobjekt likt en lins. Han tror att tävlingen kommer vara en helt överväldigande upplevelse och ser fram emot möjligheten att träffa fantastiska människor från hela världen,

Tävlingen anordnas varje år i en av städerna Phoenix, Pittsburgh och Los Angeles för att uppvisa och framhäva de unga talanger som finns inom vetenskapen.

Läs gärna mer om Intel ISEF på deras hemsida: https://student.societyforscience.org/intel-isef

Stipendiaterna har nu hunnit se sig omkring i staden och även uppsökt byggnaden där de kommer att tävla. Hittills imponerar Los Angeles med sin skyline och rader av medelhavsträd, värmen och en pulserande blandning av människor.

Följ deras resa här på Resebloggen, på Utställningen Unga Forskare på Facebook eller på Instagram under utstallningen.