En fullspäckad vecka på Intel ISEF har avslutats med den stora prisceremonin i Grand Awards. Två av våra stipendiater från Utställningen Unga Forskare, Martin Tjern och Gustav Lidberg, kammade där hem tredje pris i Mechanical Engineering för deras projekt om cykeltrafiksimulering. Igår delades Special Awards ut och där tog även Elias Waagaard, med sitt projekt om gravitationslinser, hem ett pris som innebär att han kommer att delta i ytterligare en vetenskapstävling – i Taiwan!

Vi gratulerar alla deltagare och hoppas att deras fortsatta projekt kommer att bli minst lika lyckade!

Från vänster: Gustav Lidberg, Martin Tjern, Elias Waagaard, Lukas Aniansson

Veckan på ISEF har varit full av olika aktiviteter så som Symposia, utställningsdagar, utflykter, Intel Quad (där det bland annat gick att designa egna stickers, göra vetenskapliga utmaningar och prova på instrument), mingel och ceremonier.

Deltagarna har hunnit med att presentera sina projekt både för en välrenommerad jury så väl som för allmänheten, fått öva sin presentationsteknik på olika workshops och seminarier och även lyssnat till intressanta paneldiskussioner mellan gamla ISEF-alumner och välkända forskare så som Nobelpristagare. De har fått testa på VR (virtual reality) genom bland annat simuleringar på själva mässan och även under sitt besök på Universal Studios som Intel ISEF anordnade efter den tuffa jurydagen.

Talarna under veckan har bland annat inspirerat deltagarna till möjligheterna som finns i forskningsvärlden, hur vetenskap kan kommuniceras till allmänheten samt om möjligheterna till att bli astronaut. Symposia och paneldiskussionerna har blandat hur det går att balansera sitt liv och fortfarande prioritera sin forskning med inspirerande berättelser om vägen till framgång och vikten att våga misslyckas.

Idag vilar stipendiaterna upp sig inför de kommande välförtjänta dagarna som kommer bestå av studiebesök och utflykter till bland annat UCLA (University of California Los Angeles), Griffith Observatory, Topanga State Park och California Science Center.

De beskriver veckan som en upplevelse de knappt kan förstå att de varit med om, en möjlighet utöver de vanliga där de har fått träffa oerhört begåvade och inspirerande människor samtidigt som de själva har utvecklat sina kunskaper. De ser fram emot att fortsätta forskningen och har redan börjat fundera på vilka projekt som kan vara möjliga framöver!