I skrivande stund sitter stipendiaterna på flyget hem från LAX efter nästan två veckors vistelse i stjärnornas stad. Sista dagen fokuserades mest på att få ihop packningen och alla bitar av projekten med sig, men en del tid lades även på reflektion över stipendieresan som helhet.

Även om det har varit ett fullspäckat schema sedan de landade i Los Angeles så är de väldigt nöjda med hela vistelsen. Det var häftigt att få träffa så många inspirerande människor med stor internationell bredd. Det var nästan synd att det inte gick att tala med alla av de över 1700 deltagarna på Intel ISEF, men de som hanns med kommer sent att glömmas. De beskriver det som ett ställe att få träffa likasinnade, andra som brinner för sitt intresse, som vågar vara ”nördiga” och som dessutom är riktigt bra på det!

Inte minst var det otroligt kul att få träffa så många häftiga forskare så som Nobelpristagare, entreprenörer och innovatörer och delta på symposier och workshops med professionella som lärde ut om bland annat vetenskapskommunikation och projektpresentationer.

Även om några av stipendiaterna vann fina priser som Elias Waagards resa till utställningen i Taiwan och Martin Tjerns och Gustav Lidbergs tredjepris inom ”Mechanical Engineering” så är bara att ha deltagit i tävlingen och stipendieresan en stor vinst i sig. De är väldigt glada, tacksamma och stolta över att ha fått vara med på en sådan upplevelse och att ha fått representera Sverige och Unga Forskare i världens största vetenskapstävling för unga.

Det var mycket som hände dagarna som följde efter själva tävlingen och enligt stipendiaterna var det roligt att det var en stor bredd på aktiviteterna och de skulle inte vilja byta ut något av besöken. Bland annat var höjdpunkterna att besöka Griffith Observatory och se växt- och djurlivet i Topanga State Park. De känner att de gärna skulle stannat längre och fortsatt att upptäcka allt det vetenskapliga Los Angeles och USA har att erbjuda, men är väldigt nöjda med att ha sett och upplevt allt från ingenjörskonst till medicinska lärdomar under sin tid här.

Deltagarna får hem ett stort bagage med massor av inspiration och nya kunskaper, bekantskaper och insikter. De har redan börjat tänka på sina nästkommande projekt, på alla möjligheter som faktiskt finns och på hur de ska kunna fortsätta med forskningen. Diskussionerna och idéerna flödar, och det är också det som har varit en så stor insikt från stipendieresan; att genom att utbyta idéer och kommunicera så kan kunskap föras vidare och utvecklas och inte minst sprida både glädje och inspiration.

Med detta så tackar hela svenska delegationen från Intel ISEF för sig och hoppas framöver få höra mer från vetenskapliga bedrifter världen över!