Stockholm 2017-06-02

Johanna Lidholm och Viktor Köhlin Lövfors har av en jury bestående av framstående forskare och ingenjörer utsetts till årets RSI-stipendiater och får därigenom delta i forskningslägret Research Science Institute på MIT i sommar.

Med ansökningar från hela världen och endast 80 platser räknas forskningslägret på MIT till ett av världens mest prestigefyllda program för talangfulla unga forskare. Under vistelsen i USA kommer Johanna och Viktor att delta i seminarier ledda av forskare i den absoluta världseliten och dessutom få genomföra praktisk forskning inom ett forskningsfält som de själva har valt.

Den svenska antagningen som administreras av Unga Forskare har tagit emot ett stort antal ansökningar från hela landet.

– Vi är oerhört glada över att ha möjligheten att skicka iväg Johanna och Viktor på den här resan. Om vi vill fortsätta ligga i framkant som forskningsnation krävs det att vi uppmuntrar och stöttar våra talanger, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Johanna Lidholm går andra gymnasieåret på Polhemsskolan i Lund där hon läser en spetsutbildning i fysik. På RSI vill Johanna forska om frekvensmultiplikation inom laserfysik med målet att utveckla effektivare lasrar.

– Optik har alltid fascinerat mig, men just lasrar fångade mitt intresse eftersom de kan användas inom många olika områden, allt från medicin till teknik i vardagen, förklarar Johanna.

Viktor Köhlin Lövfors går andra gymnasieåret på Europaskolan Strängnäs där han läser spetsutbildning inom matte, fysik och kemi. Viktors forskningsområde är relativistisk astrofysik, i vilket han intresserar sig extra för hur gammablixtars ursprung kan förklaras.

– Det jag tycker är allra mest spännande med relativistisk astrofysik är att den behandlar de mest extrema skeendena i rymden, saker som är så enorma att det knappt är mänskligt fattbart. Det kommer också, i och med att ny teknik blir tillgänglig, att komma många nya upptäckter inom området vilket jag också tycker är väldigt spännande, berättar Viktor.

Research Science Institute pågår mellan 25 juni och 5 augusti.

Kontakt

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Research Science Institute

Varje sommar samlas 80 av världens mest talangfulla gymnasieelever på Massachusetts Institute of Technology (MIT) för att delta i forskningsprogrammet Research Science Institute (RSI). Deltagarna ägnar sig åt både teoretisk och praktisk forskning inom ett område de själva har valt. https://www.cee.org/research-science-institute

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6-25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 50 medlemsföreningar som organiserar 3 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. ungaforskare.se