Tre (fullspäckade) dagar utav vår vistelse i Hangzhou har nu passerat, och våra CASTIC-stipendiater berättar om de spännande och lärorika saker de upplevt under resan hittills!

Dag 1

Sofia Wadell:

”Nu har vi varit här i Kina ett tag och börjar så smått kunna börja sortera alla intryck. Resan hit gick hyfsat bra, i alla fall tills vi kom fram till flygplatsen i Beijing. Där ansåg säkerhetspersonalen att mitt projekt inte var tillräckligt säkert för att få passera genom tullen och det var minst sagt nervöst när vi tvingades följa med vakterna till en separat avdelning. Till slut lyckades vi i alla fall övertala dem att det var riskfritt att resa med utrustningen då den klarat flygresan från Sverige galant vilket förstås var en stor lättnad – att komma fram till CASTIC utan huvudkomponenten i projektet hade inte känts helt optimalt.

Väl framme i Hangzhou fick vi ett varmt mottagande och redan på väg ut till flygplatsen förstod vi vilken häftig resa detta skulle bli. Ingen av oss hade någonsin sett en stad som Hangzhou och husen, floderna och blandningen mellan traditionell kinesisk och toppmodern arkitektur gjorde miljöerna otroligt fina. Hotellet vi skulle bo på var också riktigt fint. I receptionen fanns en stor disk bara för CASTIC-tävlande och vi fick ett välkomstpaket med lite allt möjligt som de trodde att vi skulle kunna behöva under veckan (bland annat ett paraply, vilket vi senare förstod varför…). Eftersom alla internationella deltagare bor på samma hotell har vi också kunnat prata med och lära känna flera stycken vilket är jättekul.

Vi har dessutom fått en volontär som ska följa med oss under veckan och hennes hjälp är verkligen ovärderlig. Dels har hon hjälpt oss med språket då de flesta inte förstår engelska (bland annat personalen i hotellreceptionen) men hon har också lärt oss många saker om Kina som vi aldrig kunnat ta reda på annars och berättat hur det är att bo i landet.

Första dagen på tävlingen åkte vi i speciella CASTIC-bussar till arenan för att registrera oss och spela in en film som sedan skulle visas på öppningsceremonin. Även arenan var större än vi någonsin kunnat föreställa oss och byggnaderna var fullkomligt tapetserade med CASTIC:s logga. Hela grejen kändes nästan lite overklig och svår att ta in. Alla nya intryck samt lite för många timmar utan sömn gjorde att jag somnade i samma stund jag la huvudet på kudden.

Kort och gott; överlag en väldigt bra och häftig första dag!”

 

Dag 2 och 3

Lina Fransén:

”På tisdagen åkte vi först och satte upp projekten i montrarna. Jag slogs av hur stort och välorganiserat det var i utställningshallen! Projekten var ordnade efter kategori, och i min kategori (kemi) var vi bara två internationella studenterna (men många kineser).

På eftermiddagen övade vi inför invigningsceremonin. Invigningsceremonin var mycket större och finare än vad jag hade kunnat föreställa mig! Jag och Sofia joggade upp på scenen och visade vår Sverigeskylt medans videon vi tidigare hade spelat in spelades upp på de jättelika skärmarna.

På onsdagen var det jurydag. Då var det bara de tävlande som fick vara inne i utställningshallen. Det var en utmaning att förklara projektet för den kinesiska juryn på engelska så att de förstod. De var dock alla väldigt trevliga och nyfikna, så det var roligt! Vi hade även tid att gå runt och prata med de andra deltagarna (både de internationella och kinesiska). Det var verkligen kul att prata om både om projekten och om annat med så många människor från olika länder. Det var många väldigt spännande och imponerande projekt.

Nu är vi trötta efter en lång och rolig dag med många nya intryck! Ser fram emot morgondagen, då utställningen är öppen för allmänheten! ”

 

Fortsätt följa vår resa här på bloggen, och glöm inte att även hålla utkik på sociala medier för de senaste bilderna och uppdateringarna. Till dess, bâozhòng!