I måndags var det dags att presentera för juryn, något jag ändå sett fram emot att göra. Nervositeten försvann så fort jag började berätta. Juryn ställde frågor och vi diskuterade mitt projekt. Genom att vi alla tänker annorlunda, gav detta nya synvinklar och idéer, vilket jag upplevde som både givande och roligt. Efter presentationerna blev det bowling och tacos med alla deltagare.

På tisdagen fick vi möjligheten att genom ett studiebesök få en insikt i den verksamhet Xylem, ett ledande företag inom teknologi riktat mot vatten, bedriver. Framförallt en presentation av projektet ”WaterTank”, som Xylem står bakom, var fascinerande. Målet med WaterTank är att förbättra tillgängligheten av vattenresurser i de länder där detta är bristande. Genom projektet har exempelvis toaletter och pumpar installerats på skolor i Indien. Men vatten är ett komplext tema, det genomflyter många andra. Jämlikhet och utbildning för flickor gynnas när toaletter installeras, genom att menstruation inte tvingar dem till att avbryta sina studier. Även genom det försvunna behovet att gå långa sträckor för att hämta vatten då en kran installerats, stärks detta. Hygien och hälsa förbättras. Vi går till kranen och rent vatten kommer ut – en självklarhet – men vatten kan vara en lyxvara. Studiebesöket gav perspektiv.

Till kvällen väntade middag och prisutdelning i närvaro av kronprinsessan Victoria, som har stöttat SJWP sedan dess början. Alla fick hälsa på kronprinsessan och sedan marscherade vi in med våra respektive flaggor. Efter en trevlig middag som avslutades med en ”Bombe Glacée of white chocolate parfait, red currant, apple and Sichuan green pepper sorbet served with chouquettes” (otroligt gott), delades Stockholm Junior Water Prize ut. Vinnarna blev USA, vars lycka var härlig att iaktta! Tårar och skratt varvades. Panetoz avslutade med ett grymt uppträdande.

Sista dagen deltog jag i Stockholm Water Prize Laureats Symposium – International Water Law: Promoting Diplomacy and Peace. Även Carl XVI Gustaf närvarade. Utmaningarna med delade vattenreservoarer mellan länder diskuterades, vilket var ämnet vinnaren av Stockholm Water Prize (inte junior) behandlat. Citatet “No water, no life. No blue, no green.” (Sylvia Earle) samt faktum att vatten kan agera som en katalysator för fred och hållbarhet tar jag med mig därifrån.

Veckan avslutades med en kunglig bankett på stadshuset Stockholm. Mingel i solsken med Stockholm som kuliss, fantastisk mat, ännu mer fantastiskt sällskap och imponerande underhållning fyllde kvällen. Väl tillbaka på hotellet, sent på kvällen, var det dags att säga hejdå för mig. Sorgligt men ändå underbart och härligt då jag vet att vissa av människorna kommer jag aldrig glömma och förhoppningsvis även återse.

Från hela min resa tar jag med mig bredd av upplevelser, många lärdomar, viktiga insikter samt värdefulla kontakter.

// Hannah Bassek