Hej!

I sommar har jag varit på den prestigefyllda sommarforskarskolan RSI på MIT i Boston. Jag fick höra från tidigare års deltagare att RSI skulle bli den bästa sommaren i mitt liv. Det visade sig vara en underdrift.

Jag är en 16-årig naturvetarelev på gymnasiet Europaskolan i Strängnäs. Jag har alltid varit intresserad av fysik och astronomi och har alltid läst mycket på egen hand om de här ämnena.

Då mitt intresse ligger inom astronomi fick jag möjligheten att jobba med en mentor på Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Mitt projekt handlar om föregångare till supernovor av typ Ia. Supernovor är en slags kosmisk explosion, och supernovor av typ Ia är väldigt viktiga för att bestämma stora avstånd i rymden. Jag undersökte dubbelstjärnesystem med vita dvärgar i närheten av vårt solsystem för att se vilka av dessa som möjligtvis skulle kunna bli supernovor av typ Ia. Det här är viktigt som grundforskning om typ Ia-supernovors struktur och i förlängningen för att bättre kunna mäta stora avstånd och förstå universums expansion.

Vi bjöds även på en massa intressanta föreläsningar. Första veckan hade vi ämnesspecifika föreläsningar från professorer vid toppuniversiteten i USA, lektioner i hur man använder formateringsspråket latex samt ett miniprojekt för att öva vetenskapligt skrivande och presentationsteknik. Under resten av sommaren fick vi lyssna till gästföreläsare på kvällarna, allt från nobelpristagare till företrädare för olika branschledande företag.

Vad som verkligen särskilde RSI från allt annat jag har varit med om, var människorna jag träffade. Alla, från de andra deltagarna till personalen och de gästande föreläsarna, delade en passion för vetenskap och forskning, samt djupa ämneskunskaper, till en grad som jag inte stött på någon annanstans. Det var verkligen extremt inspirerande och lärorikt att vistas i en sådan miljö.

Upplevelsen var mycket mer än endast ett forskningsarbete, och den har förstärkt min ambition att gå vidare och forska inom fysik. Att vara på RSI har både klargjort saker jag undrat om den akademiska världen och givit mig många väldigt goda vänner för livet.

Jag rekommenderar verkligen alla med ett starkt intresse för naturvetenskaplig forskning att söka till RSI. Det är en upplevelse olik någon annan.

 

Viktor Köhlin Lövfors