Det började med att jag deltog i Utställningen Unga Forskare 2017 med mitt projekt om gravitationslinser. Först semifinal i Borlänge där jag kvalificerade mig till finalen i Stockholm. Sedan fick jag möjlighet att representera Sverige vid Intel ISEF, världens största vetenskapliga utställning för unga, som ägde rum i Los Angeles i maj 2017. Under den överväldigande upplevelsen på Intel ISEF blev jag en av två (bland 1800 deltagare) tilldelad K. T. Li Foundation Special Award, ett heltäckande resestipendium för att åka med min forskning till Taiwan International Science Fair i januari 2018 (se mer info om priset här: https://student.societyforscience.org/k-t-li-foundation-special-award-1).
Under den intensiva veckan i Taiwan deltog jag tillsammans med cirka 250 andra studenter, varav 70 internationella från 22 länder, i landets största vetenskapstävling vid det nybyggda vetenskapscentret i Taipei. Vi internationella fick bland annat måla labbrockar i våra länders färger och delta i en “shout-out” under välkomstceremonin. Förutom utflykter till olika museum, gamla kinesiska tempel och Taipei 101 (en av världens högsta skyskrapor) fick vi delta i olika kulturella “icebreakers” med de lokala deltagarna. En kväll fick vi dessutom äta 11-rättersmiddag med uppträdanden från några stammar på ön, omhändertagna av otroligt gästvänliga lokala värdar.
Själva höjdpunkten var förstås att presentera våra projekt för allmänheten, där det kom väldigt många nyfikna, och så småningom också domarna. Under prisceremonin, där både Taiwans president och rymdstyrelsedirektör höll tal, blev jag tilldelad bronsmedalj för tredjeplats i min kategori Fysik och Astronomi, vilket förstås kändes otroligt hedrande! Med mig hem i bagaget tar jag inte bara ny internationell vänskap men också imponerande intryck över hur mycket Taiwan satsar på ungas utbildning och möjligheter till forskning, något alla nationer borde göra!
Elias Waagaard