Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare)

Foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

 

Äventyret började med tågresor genom Sverige och en övernattning i Stockholm. Sedan bar det vidare med flyg från Arlanda, mellanlandning i Reykjavik (Island) och slutligen Pittsburgh (USA). Första dagen fanns det tid för lite sightseeing i staden, men därefter har det varit fullt fokus på tävlingsförberedelser.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) arrangeras i år på David Lawrence Conference Center, där det svenska laget nu förbereder sina posters till utställningen. Alla som deltar i tävlingen presenterar sitt projekt i en monter och det gäller att vara redo i mötet den nyfikna allmänheten och granskande juryledamöter. Sveriges tre bidrag är:

  • ”En studie av azofärgämnde – Syntes, UV-vis-spektroskopi och DFT-studie av Mordant Yellow 10” av Johanna Huhtasaari från Midsgårdsskolan i Umeå
  • ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks” av Nikita Zozoulenko från Katedralskolan i Linköping
  • ”Kroppsegen peptid alternativ till antibiotika” av Erik Hartman från Katedralskolan i Lund

Nikita Zozoulenko, Johanna Huhtasaari och Erik Hartman.

Hej!

Vi är tre tävlande, Erik, Nikita och Johanna, som tävlar i världens största forskartävling för ungdomar, Intel ISEF. I tävlingen har 1 800 000 personer deltagit från hela världen för att 1 800 personer ska samlas den här veckan för finalen i Pittsburgh.

Vi anlände till Pittsburgh i fredags (11 maj). I flygplatsens högtalarsystem fick vi vårt första välkomnande: “We wish all ISEF competitors the best of luck in the competition”. Därefter blev vi bemötta av glada leenden och imponerade tullvakter som hälsade oss välkomna på ett sätt som bara amerikaner kan. Första dagen utforskade vi Pittsburgh, då tävlingen inte började förrän dagen efter. Däremot kunde vi redan då registrera oss, göra en “shoutout” till Sverige och göra ett Sverige-plakat. Vi passade även på att köpa massvis med ISEF-kläder.

Pittsburgh är en jättefin stad där allting är lite för stort, höghus, bilar och läsk inte minst. På kvällen åt vi på en ur-amerikansk hamburgerrestaurang, som serverade “The Impossible Burger”, en vetenskapligt köttig vegan-burgare. Dagen därpå började ISEF-mässan och vi satte upp våra projekt. En stressig, varm och mödosam timme, men tillslut stod våra projekt i de stora utställningssalarna. Det var väldigt roligt att se alla fantastiska projekt.

Strax väntar “Student Pin Exchange” – ett ice-breaker-event där vi ska byta pins och souvenirer med andra tävlandes. Det kommer bli jättekul!

Erik, Nikita och Johanna

 

 

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

 

Följ tävlingen!

  • #intelisef
  • Arrangören Society for Science & the Public finns på Twitter, Instagram och Facebook: @Society4Science
  • Unga Forskare finns på Twitter, Instagram och Facebook: @UngaForskare

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47