Foto: Marika Mourujärvi

 

PRESSMEDDELANDE 2018-05-18

Gymnasieeleven Nikita Zozoulenko har vunnit två priser på Intel ISEF, världens största vetenskapsmässa för unga. Nikita ingår i Sveriges unga forskningslandslag och tävlar med projektet “Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”. 

Intel ISEF arrangeras i Pittsburgh (USA) 13-18 maj 2018 och bland 1800 deltagare från 80 länder har Nikita tilldelates två Special Awards.

  • 1:a plats, Association for the Advancement of Artificial Intelligence,1500 USD
  • 3:e plats, Association for Computing Machinery, 500 USD

 

– Vi är väldigt stolta över Nikita och det är imponerande med två vinster på internationell nivå. Vi hoppas att erfarenheterna från Intel ISEF kommer att motivera Nikita till fortsatt nyfikenhet och att han fortsätter dela med sig av hans frågor och upptäckter, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

– Det finns många unga talanger med intresse för de naturvetenskapliga ämnena i Sverige. De behöver få möjlighet att växa och möta andra som kan inspirera till framtida studier och yrkesval. Vetenskapstävlingar som Utställningen Unga Forskare och Intel ISEF fyller en viktig funktion som mötesplats och är en brygga mellan unga, akademin och näringslivet, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

 

 

Foto: Marika Mourujärvi

Foto: Marika Mourujärvi

 

Om Nikitas projekt “Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”

Se filmen där Nikita Zozoulenko berättar om projektet som han har tävlat med i Utställningen Unga Forskare och som tog honom vidare till Intel ISEF: Se filmen här!

 

Om Sveriges unga forskningslandslag 

Nikita Zozoulenko, Johanna Huhtasaari och Erik Hartman vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag och 13-18 maj är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt.

 

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

 

Om Unga Forskare
Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 5000 medlemmar. Vi vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar kring vetenskap och forskning. Våra verksamheter drivs av unga, för unga.
 .
 .

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47