Utanför American Museum of Natural History. Fr.v. Erik, Johanna och Nikita. Foto: Marika Mourujärvi
Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag och 13-18 maj var de på plats i Pittsburgh (USA) för att tävla med deras tre projekt. Sedan fortsatte äventyret i New York City. 
.

Text: Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko

Foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

Intel ISEF är nu slut, och oj vilken vecka det har varit!  Vi har haft två prisceremonier på 2,5 timmar vardera där fina priser har vunnits. Att ha deltagit i Intel ISEF är en av de bästa saker vi gjort, kan vi gemensamt konstatera. Vi har träffat hundratals andra naturvetenskaps-intresserade människor från hela världen, och fått otroligt mycket inspiration från fler än 1000 olika projekt från folk i vår ålder. Det var rena rama hjärnkontoret som samlades på en enda plats, och vi tror inte att det finns någon annan tillställning där man kan få mer motivation att fortsätta forska inom naturvetenskap.

Bland alla underbara människor som vi träffade finns det två som står ut: Silvio och Nicole från Schweiz. Det började med ett mingel med deltagarna, där många blandade ihop Sverige med Schweiz (vi tror nämligen inte att de refererade till svensk choklad). Efter vi bekantat oss med de faktiska schweizarna stötte vi slumpvis på dem vart vi än gick, och de fastnade vid vår sida. Efter det skapades en vänskap som vi inte kommer glömma. Vid Opening Ceremony Dinner stiftade vi även bekantskap med ett gäng glada amerikaner, de flesta från New York, som bjöd oss på “Dessert Party” efter den första prisceremonin. Det var väldigt trevligt och gott (“Godaste brownien jag smakat” – Johanna).

Vi avrundade Pittsburgh-besöket med besök på en vetenskaplig amerikansk diner, och körde sedan till New York för att bland annat besöka American Museum of Natural History där vi gick runt länge och lärde oss om bland annat människans utveckling, olika civilisationer och utdöda djur. Väl värt ett besök! Särskilt intressant var dinosaurieutställningen, där vi blev så uppslukade av utställningen av vi tappade bort varandra.

Nu har vi tre rest hem på separata håll – både norrut och söderut i landet. Vi är alla väldigt inspirerade och längtar till vad som väntar efter studenten. Innan dess gäller det att försöka ställa om kroppsklockan snabbt och komma tillbaka till vardagen igen, eftersom många vanliga prov väntar.

Erik, Nikita och Johanna

 

Johanna Huhtasaari på Intel ISEF 2018 med projektet ”En studie av azofärgämnde – Syntes, UV-vis-spektroskopi och DFT-studie av Mordant Yellow 10” . Foto: Marika Mourujärvi

 

Erik Hartman på Intel ISEF 2018 med projektet ”Kroppsegen peptid alternativ till antibiotika”. Foto: Marika Mourujärvi

 

Nikita Zozoulenko på Intel ISEF 2018 med projektet ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”. Foto: Marika Mourujärvi