Noa Vikman ingår i Sveriges unga forskningslandslag och deltog i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prixe (SJWP) som arrangerades i Stockholm 25-30 augusti. Noas projekt handlar om guldnanopartiklar som potentiellt verktyg för att upptäcka och mäta halter av arsenik i vatten. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Marina Peltonen, Noa Vikman och Anna Wallgren

Foto: Marina Peltonen (Unga Forskares reseledare)

 

SJWP måndag 27/8

Det är måndag morgon och åter dags för jurybedömning för den andra halvan av deltagarna. För de som presenterade i söndags, däribland Noa, väntar nu en guidad stadstur i Gamla Stan. Klockan är runt 11:00 och gruppen, som är blandad av både deltagare, mentorer och arrangörer, spatserar omkring bland gatorna i Gamla Stan. Visste ni t.ex. att den smalaste gatan i Gamla Stan finns på adressen Mårten Trotzigs gränd 1 och är idag den enda bevarade smala trappgränden i Gamla Stan? Gruppen har hört namn såsom Birger Jarl och epoker såsom medeltiden och stormaktstiden som kan sammankopplas med denna gamla stadsdel av Stockholms innerstad.
Mårtens Trotzigs gränd, den smalaste gränden i Gamla stan (Stockholm).
Efter den guidade turen finns nu tillfälle för fritid. För de deltagare som aldrig varit i Stockholm tidigare är detta en ypperlig chans för dem att få lära känna staden lite mer. Det finns även tid för att besöka resten av World Water Week arrangemanget, ta del av seminarier, sightseeing eller shopping. Många uppskattar det luftiga schemat, speciellt de deltagare som redan genomfört sina jurypresentationer.På World Water Week hålls en hel del seminarier som alla som registrerat sig kan gå på. Det pågår workshops, möten och andra interaktiva aktiviteter. I Folkets Hus finns flera våningar fyllda med montrar där experter, utövare, beslutsfattare, innovationsföretagare och unga yrkesverksamma inom en rad sektorer och länder finns. Många av dessa kommer till Stockholm för att nätverka, utbyta idéer, främja nytt tänkande och utveckla lösningar för dagens mest pressande vattenrelaterade utmaningar. Det är väldigt lärorikt och det finns en hel del saker som man kan ta del av.

På kvällen var det dags för en efterlängtad aktivitet som Noa nämnde i sitt tidigare blogginlägg – Burgers and Bowling. Deltagarna träffas på hotellet och tar sig sedan till middagen för att umgås och utmana varandra i en omgång av bowling. För några är det nog första gången, men är av all förmodan en aktivitet som bryter av det seriösa temat för veckan och ger utrymme för deltagarna att lära känna varandra ytterligare.

Tisdag 28/8 – en dag att se fram emot!
Tisdagen är den dag som många deltagare med stor förmodan har sett framemot allra mest. Dagen för prisceremonin är här och alla deltagare kommer att få möjlighet att hälsa på kronprinsessan Victoria av Sverige. Men innan det är dags för det iviga mötet så ska deltagarna på studiebesök på Xylem. Xylem är ett företag med sikte på innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. Företaget är även med och instiftar Stockholm Water Prize, ett pris som kan efterlikna Nobelpriset fast som riktar sig mot hållbarhetsfrågor i samband med vatten. Priset kan ges till både enskilda personer och organisationer och delas ut av kung Karl XVI Gustaf, till skillnad från Stockholm Junior Water Prize som delas ut av kronprinsessan Victoria.Efter studiebesöket börjar förberedelserna inför prisceremonin. Detta är en formellare tillställning och deltagarna får tid att göra sig i ordning inför eventet. Det är många gäster som är inbjudna till evenemanget och omkring klockan 17:45 börjar kvällen med lite mingel på Berns Salonger vid Östermalmstorg. Innan prisceremonin börjar finns möjlighet till lite mingel vid lokalens källarvåning. Vid mingelytan står alla deltagare redo med sina fysiska posters, som beskriver deras projekt utifrån ett mer populärvetenskapligt resonemang. Gästerna består av såväl ministrar som vattenpristagare, även offentliga personer ur globala vattensektorer samt andra inflytelserika personer. Man hör hela tiden ett myller av intensiva diskussioner mellan deltagarna och en imponerad publik.

Runt klockan 18:45 börjar publiken röra sig mot salongen där prisceremonin samt middagen ska hållas. Lokalen är mycket dekorativ med stora ljuskronor i taket, spegelväggar och förbryllande inredning av välkända arkitekter. Det är första gången som prisceremonin hålls på Berns Salonger.
Entré till Berns salonger (Stockholm).
Noa presenterar sitt projekt för inbjudna gäster på Berns salonger.
Kvällen inleds med den traditionella flaggceremonin, där deltagarna samlas på scen tillsammans med kronprinsessan Victoria och sedan bär sina respektive flaggor genom en mindre parad.Under kvällen serveras en trerättersmiddag samtidigt som det bjuds på tal och underhållning från scenen. Värd för kvällen är Tilde de Paula Eby som leder publiken genom kvällens program. Vi får bland annat höra tal från Peter Forssman, ordförande i SIWI-styrelsen, Patrick Decker, president och verkställande direktör på Xylem, samt professorerna Bruce E. Rittmann och Mark van Loosdrecht, mottagare av 2018 års Water Prize. Underhållningen består av både musik och dans, bland annat från Saie Saie, Penetoz och Members of Street Mentality.

När det är dags för ögonblicket som alla har väntat på sveper genast en seriös stämning över publiken. Efter Patrick Deckers tal har deltagarna redan hyllats för sina imponerande insatser och vad de redan lyckats åstadkomma med sina projekt. Trots det finns såklart en stark vilja av att komma längre med sitt projekt.

Årets pristagare blev Japan (Diploma of Excellence) samt Singapore (Juniorvattenpriset), som enligt juryn tydligt urskilde sig för sina forskningsinsatser. Även om det inte blev en svensk seger så träffar jag en lycklig Noa som efter Penetoz uppträdande ska avsluta prisceremonin med sina nyfunna vänner på en ”efterfest”, endast för finalisterna.

 

Årets vinnare avslöjas och priset delas ut av kronprinsessan Victoria.
Vacker och högtidlig dukning på Berns salonger. 

Hälsningar från Noa

Nu har det gått några dagar och hittills har vi presenterat våra projekt samt gått på studiebesök hos Xylem. Projektpresentationen under bedömningsdagen bestod av tre intervjutillfällen med tre jurygrupper. Varje intervju tog 15 min och vi hade alla intervjuer på samma dag, vilket innebar att det fanns mycket fritid mellan intervjuerna och man hade gått om tid att förbereda sig. Intervjuerna var roliga och utmanande. Deras genomtänkta frågor visade verkligen att juryn hade läst och tänkt på ens projekt. Jag är nöjd med min prestation och det känns bra.

På Xylem fick vi gå runt till olika stationer där vi fick se olika delar av deras verksamhet. En favorit var “Virtual Reality” rummet där man bland annat kunde se alla deras projekt i en virtuell värld, samt spela spel. Annars var det mycket intressant att se deras labb samt få reda på hur de arbetar inom vattenfrågor runtom hela världen.

På kvällen var det dags för SJWP’s prisceremoni Berns Salonger. I Berns fick vi först presentera våra projekt för allmänheten. Senare fick alla hälsa på Kronprinsessan Victoria som är stamhedersgäst på SJWP – det var lite pirrigt. Efter det var det middag och prisutdelning! Japan fick ett “Diploma of Excellence” och Singapore tog hem det stora priset.

.
.

Om SJWP

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) arrangeras 25-30 augusti och samlar fantasifulla unga sinnen från hela världen i syfte att uppmuntrar unga talangers fortsatta intresse för vatten- och hållbarhetsfrågor. Tävlingen lockar fler än 10 000 personer från över 30 länder. Priset delas ut av kronprinsessan Victoria som även är protektor av priset.

De nationella och internationella tävlingarna är öppna för ungdomar mellan 15 och 20 år som har genomfört vattenrelaterade projekt av bevisad miljö, vetenskaplig, social eller teknisk betydelse. Projekten sträcker sig från lokala eller regionala till nationella eller globala ämnen. I år har 35 nationella finaler genomförts runt om i hela världen och 32 länder anländer till Stockholm på den internationella finalen.

Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize mottar en pris på 15 000 USD, en blå kristallprisskulptur, ett diplom samt vistelsen i Stockholm. Vinnarskolan får ett diplom och 5000 USD. Vidare tilldelas ett Diplom of Excellence tillsammans med 3000 USD.

Här kan du läsa finalkatalogen med alla projekt som deltar i SJWP 2018.

Läs mer om SJWP på den officiella webbsidan: www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47