Noa Vikman ingår i Sveriges unga forskningslandslag och deltog i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prixe (SJWP) som arrangerades i Stockholm 25-30 augusti. Noas projekt handlar om guldnanopartiklar som potentiellt verktyg för att upptäcka och mäta halter av arsenik i vatten. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Marina Peltonen, Noa Vikman och Anna Wallgren

Foto: Marina Peltonen (Unga Forskares reseledare)

 

SJWP onsdag 29/8 och torsdag 30/8

Onsdagen är den sista dagen som avslutar veckan för deltagarna. På förmiddagen fanns möjlighet för deltagarna och reseledarna att besöka den vetenskapliga konferensen för 2018 års vattenprisvinnare på Stockholm City Conference Center, som hålls i närvaro av beskyddaren av priset; kung Carl XVI Gustaf.

För oss reseledare fanns även möjlighet att gå på en workshop och diskutera hållbarhets- och vattenrelaterade frågor i samband med utbildning och skolväsendet. Det fanns även tid för att diskutera andra frågor som rör samhället och hur vi idag kan göra för att förhålla oss till en mer hållbar värld.

På eftermiddagen väntade förberedelser inför Stockholms Vattenprisceremoni i Stadshuset och den efterföljande kungliga banketten. Detta evenemang var endast för deltagarna, som ett avslut på veckan och en chans att säga adjö till de nyfunna vännerna. Hela torsdagen ägnades åt att säga adjö och förbereda inför resan hem.
Efter en intensiv, lite skrämmande, men lärorik vecka så skiljs deltagarna åt för att återvända hem till sina respektive länder. För mig och Noa blir resan kort, men vi hinner båda reflektera över det vi har varit med om under veckan. Många reser nog hem med vetskapen om att de gjort något värdefullt för den framtid vi ställts inför. Även om veckan varit lättsam och präglats utav nöjen så har det alltid funnits en seriös tanke bakom tävlingen. Många kanske inte hunnit reflektera över den skrämmande tanken, men som jag känt närvaro av under hela veckan, att våra naturnära resurser håller på att bli eller är förorenade och otillgängliga för väldigt många människor runt om i världen. Att det råder vattenbrist på flera håll i världen är inte en nyhet, men det är svårt att sätta perspektiv på vad vi i samhället gör för att förändra situationen i dagsläget. Därför har World Water Week och Svenska Juniorvattenpriset visat mig, Noa och säkerligen många andra hur globala organisationer gemensamt kämpar för människors lika rätt till vatten och hur unga talanger gemensamt samlas för att utbyta idéer och lärdomar inför framtidens potentiella lösning till den rådande globala, nationella eller regionala problematiken kring vatten. Att vara en del av detta otroliga kunskapsspektrumet har gjort mig hoppfull inför framtiden och den värld som vi alla gemensamt strävar efter.

Personligen vill jag lyfta en stor eloge till Noa, som representerat Sverige under denna vecka och aktivt deltagit i diskussioner för att vidga perspektivet på nanoteknik och dess breda potential. Många har varit imponerade över den kunskap som Noa besitter kring detta ämnesområde. Jag vill dessutom tacka Unga Forskare för att jag fått vara delaktig som reseledare, något som fått mig att vidga vyerna och tillsammans fått ge utlopp för mina egna intressen rörande vatten och hållbarhetsfrågor, samt till alla finansiärer som gjort denna resa möjlig för både mig och Noa. Svenska Juniorvattenpriset är en viktig tillställning för alla framtida unga forskare i världen och en chans för ungdomar att finna livslång vänskap genom kunskap och ett brinnande intresse för vatten- och hållbarhetsfrågor.

Tack för i år!

/Marina, reseledare för SJWP 2018

Hälsningar från Noa

Dagen efter prisceremonin var det dags för Vattenprisets fantastiska bankett i Stadshuset, med middag och underhållning i husets förträffliga salar. Nu är tävlingen slut och tyvärr vann jag inte något pris (Grattis till Singapore, de förtjänar allt!). Däremot har jag fått en annan sorts rikedom: goda vänner från hela världen. Vi i tävlingsgänget har fått en sådan fantastisk sammanhållning efter veckan, och jag är säker på att jag kommer hålla kontakten med många! Vi har till och med skapat en gruppchatt som de senaste dagarna har fyllts med långa farväl fyllda med kärlek.

 

Om SJWP

Stockholm Junior Water Prize (SJWP) arrangeras 25-30 augusti och samlar fantasifulla unga sinnen från hela världen i syfte att uppmuntrar unga talangers fortsatta intresse för vatten- och hållbarhetsfrågor. Tävlingen lockar fler än 10 000 personer från över 30 länder. Priset delas ut av kronprinsessan Victoria som även är protektor av priset.

De nationella och internationella tävlingarna är öppna för ungdomar mellan 15 och 20 år som har genomfört vattenrelaterade projekt av bevisad miljö, vetenskaplig, social eller teknisk betydelse. Projekten sträcker sig från lokala eller regionala till nationella eller globala ämnen. I år har 35 nationella finaler genomförts runt om i hela världen och 32 länder anländer till Stockholm på den internationella finalen.

Vinnaren av Stockholm Junior Water Prize mottar en pris på 15 000 USD, en blå kristallprisskulptur, ett diplom samt vistelsen i Stockholm. Vinnarskolan får ett diplom och 5000 USD. Vidare tilldelas ett Diplom of Excellence tillsammans med 3000 USD.

Här kan du läsa finalkatalogen med alla projekt som deltar i SJWP 2018.

Läs mer om SJWP på den officiella webbsidan: www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47