Pontus Johansson, Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin och Gustaf Sidén vann stipendiet till EU Contest for Young Scientists (EUCYS) på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu har de varit i Dublin (Irland) för tävla med deras två projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 

Text: Alex Hamben, Marve Grönlund Vesterin, Gustaf Sidén och Anna Wallgren

Foto: Karl Larsson (Unga Forskares reseledare)

 

Hälsningar från Gustaf, Alex och Marve

På lördagen gick stapeln för EUCYS 2018 av. Invigningsceremonin bjöd på ett tal från Irlands president, irländsk trumslagning och många inspirerande ord från tävlingens arrangörer. Sedan var det dags för att presentera projektet för vår första domare. Detta var tämligen nervöst men vi skötte oss bra. Domaren, en italiensk fysiker, var väldigt vänlig och kom med värdefull feedback. På kvällen bjöds det på en mäktig invigningsmiddag. En irländsk dansgrupp stod för underhållningen och deras framförande var minst sagt imponerande.

De andra utställarna har ytterst ambitiösa projekt och när vi inte presenterar vårt projekt för nyfikna besökare eller domare går vi runt i utställningshallen och lär oss om allt från ytbehandling av päron till neurala nätverk som metod för att hitta elementarpartiklar. Vi fascineras av hur stor kunskap de andra tävlande har inom sina områden och av hur mycket tid och ansträngning de har lagt ner på sina projekt.

När utställningen är slut för dagen tar de fantastiska arrangörerna ofta med oss på någon aktivitet. På måndagen åkte vi till Microsofts kontor i Dublin – en arkitekturmässigt storslagen byggnad – för att äta pizza och bygga torn av plastmuggar. Efter en intressant föreläsning om Microsofts projekt Micro Bit åkte vi tillbaka till hotellet.

De irländska ungdomarna som hjälper till att organisera tävlingen är väldigt trevliga och gör ett fantastiskt jobb. Vi pratar mycket med dem och lär oss på så sätt om livet i Irland. Många av de spelar sporter som hurling och gaelic football och vi har förgäves försökt lära oss reglerna. Hurling är nästan som en variant av innebandy och har utövats i flera tusen år på Irland och gaelic football kan beskrivas som en blandning mellan rugby och vanlig fotboll.

Dagarna flyger förbi och det är beklagligt att vi snart måste lämna denna fantastiska ö. Snart är det dags för prisutdelning och även om alla vi som tagit oss till EUCYS är vinnare så hoppas vi såklart att vi vinner något pris.

 

 

Om EUCYS 2018

Tävlingen arrangeras i Dublin (Irland) 14-19 september och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de andra tävlingsdeltagarna. I EUCYS 2018 tävlar 88 projekt och 135 unga deltagare från 39 olika länder.

Officiella sidan för EUCYS 2018: www.eucys2018.com

Vill du veta mer om projekten som deltar i EUCYS 2018? Kolla in denna sida: www.eucys2018.com/projects 

Här kan du även läsa katalogen med info om tävlingen och projekten: http://ec.europa.eu/research/eucys/pdf/btwl0818_eucys2018_catalog.pdf

 

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47