Under helgen 16-18 november samlades våra medlemsföreningar i Lund för att fatta beslut om Unga Forskares framtid. Unga Forskare är en demokratiskt styrd medlemsorganisation och det är på Riksstämman som alla stora beslut fattas. Förutom årsmöte och diskussioner fanns även tid för sociala aktiviteter och att lära känna varandra. Det spelades en hel del sällskapsspel och på lördagskvällen körde vi 3-kamp med shuffleboard, basket och dart. 

 

Fredag 16 november

Deltagarna anlände till Lund under eftermiddagen och helgen inleddes med Riksstämmans öppnande. Under kvällen diskuterades mötestekniska frågor och det fattades beslut om arbetsordningen för Riksstämman. Tobias Nilsson valdes till mötesordförande och Moa Larsson valdes till mötessekreterare.

Moa Larsson (mötessekreterare) och Tobias Nilsson (mötesordförande). 

 

På fredagskvällen hade deltagarna spelkväll på vandrarhemmet och det fanns tid att lära känna varandra. Deltagarna kommer medlemsföreningar från hela landet. Några går på gymnasiet, några pluggar på universitetet och några jobbar. Gemensamt för oss alla inom Unga Forskare är att vi brinner för naturvetenskap, teknik och matematik!

 

Lördag 17 november

Under förmiddagen diskuterades alla viktiga beslut på ett påverkanstorg. Där fanns möteshandlingarna tillgängliga på vikväggar och en person från styrelsen eller kansliet bemannade varje station. Deltagarna fick chans att ställa frågor och prata med varandra. De kunde även tycka till om förslag och skriva egna nya förslag på post it-lappar. Genom att diskutera på påverkanstorget och sondera terrängen för om det finns stöd (majoritet) för förslag så blir själva mötet effektivt och fler får chans att delta i diskussionerna, jämfört med att ta alla diskussioner direkt under mötet.

 

Påverkanstorg på Riksstämman 2018.

Påverkanstorg på Riksstämman 2018.

Påverkanstorg på Riksstämman 2018.

 

På eftermiddagen var det dags för Kongress, vårt årliga utbildningsforum, och vi tog oss från Pohlhemskolan till kåraulan hos Teknologkåren vid LTH. Årets kongresstema var “INKLUDERA – när olika människor trivs ihop!” och vi fick lyssna till tre inspirerande föreläsningar som gav oss insikter och verktyg för att lyckas med inkludering och likabehandling. Dagens arrangerades i samarbete mellan Unga Forskare och Teknologkåren vid LTH.

 • “Massive Enterainment – en spelutvecklingsstudio framgångsrika i inkluderingsarbete!” Magdalena Schultze, HR manager på Massive Entertainment
 • “Vad kan du och din förening göra?” Pär Viktorsson Harrby, grundare Karlsson & Wiktorsson
 • “Måste jag älska varenda jävel?” Charlotte Signahl, företagare och föreläsare

 

“Massive Enterainment – en spelutvecklingsstudio framgångsrika i inkluderingsarbete!” Magdalena Schultze, HR manager på Massive Entertainment

“Vad kan du och din förening göra?” Pär Viktorsson Harrby, grundare Karlsson & Wiktorsson

“Måste jag älska varenda jävel?” Charlotte Signahl, företagare och föreläsare

 

Söndag 18 november 

På söndagsmorgonen öppnades Riksstämman igen och det var dags att fatta beslut om Unga Forskares framtid. Riksstämman har bland annat:

 • Valt fokustema för 2019: Hållbart engagemang och främja psykisk hälsa bland unga
 • Antagit en ny åsiktsprofil med fem prioriterade frågor
 • Beslutat att Riksstämman ska välja förbundets vice ordförande i framtiden (tidigare har styrelsen valt vice ordförande)
 • Beviljat ansvarsfrihet för styrelsen 2017
 • Valt tre personer till valberedningen (omval)
 • Valt tre nya ledamöter till förbundsstyrelsen: Therese de Neergaard, Jacob Karlsson och Max Robertsson

 

Förbundsstyrelsen har fått tre nya ledamöter: Therese pluggar till läkare och doktorerar i Lund. Jacob pluggar på LTH i Lund och brinner för programmering. Max går på gymnasiet i Karlskrona och tycker att biologi är det roligaste ämnet i skolan.

Riksstämman 2018.

Nya ledamöter i förbundsstyrelsen: Therese de Neergaard, Jacob Karlsson och Max Robertsson.

Förbundsstyrelsen: Neda Farhand, Jacob Karlsson, Therese de Neergaard, Max Robertsson, Linnea Suomenniemi (förbundsordförande), Mats Hallström (vice förbundsordförande) och Ellinor Lindqvist. Saknas på bilden: Max Vinger och Måns Holmberg. 

 

Efter Riksstämmans avslutande var det dags för festligheter med fina utmärkelser!

 • Årets förening 2018 Girls in STEM
 • Årets medlem 2018 Eleonora Svanberg
 • Förtjänstmedaljer William Laius Lundgren, Jonathan Jilg, Marina Peltonen, Fredrik Ottenfeldt, Jonna Halonen, Karin Cederberg och Ellinor Lindqvist
 • Tack till helgens funktionär! Moa Nowakowski
 • Tack till mötesordförande och mötessekreterare! Tobias Nilsson och Moa Larsson
 • Avtackning! Vice ordförande Mats Hallström

 

Årets förening 2018: Girl in STEM.

Årets medlem 2018: Eleonora Svanberg.

Förtjänstmedaljer: William Laius Lundgren, Jonathan Jilg, Marina Peltonen, Fredrik Ottenfeldt, Jonna Halonen, Karin Cederberg och Ellinor Lindqvist.

Tack till helgens funktionär: Moa Nowakowski. 

Mats Hellström (avgående vice förbundsordförande) och Linnea Suomenniemi (förbundsordförande).