Idag utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag 2019 vid den nationella prisutdelningen av Utställningen Unga Forskare. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap och kommer att representera Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga. Dessutom utsågs vinnare i ytterligare tio stipendiekategorier.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. På prisutdelningen av den nationella finalen utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag, som nu kommer att få tävla vidare internationellt. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap. Prisutdelare var Therése Treutiger, vice VD, marknads- och operativ chef för Microsoft i Sverige.

En av landslagets forskare är Ellen Hammarstedt, 19 år från Göteborg. Hon vann till och med två priser och ska nu tävla i USA och Kina. Ellen undersökte möjligheten att detektera Cherenkov-strålning, som är en viktig komponent i letandet efter nya kosmiska partiklar och i flera medicinska applikationer, medels en mobiltelefon. Hennes nya metod möjliggör nu praktisk undervisning inom partikelfysik för gymnasieelever. Hon hoppas på större intresse och ökad förståelse som kan leda till en snabbare utveckling i sökandet efter nya partiklar och behandlingar mot svårbotade sjukdomar.

– Att jag vann de här priserna betyder så otroligt mycket för mig. Jag har jobbat stenhårt och det är jättekul att mitt arbete uppmärksammas och kul att få en belöning för det. Nu ser jag fram emot resorna och hoppas ha lika roligt som jag hade under Utställningen och att jag kommer träffa andra inspirerande unga forskare, berättar Ellen efter prisutdelningen.

Rebecka Mähring, som nu ska tävla i USA, har forskat om kaosteori med målet att undersöka hur kaos kan användas för att hitta svarta hål i högre dimensioner. Hon är elev på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan i Stockholm och kunde knappt tro att hon vann priset.

– Jag har inga andra ord än: ofattbart!, sa glada Rebecka.

Elsa Axby och Matthias Akke från Lund utvecklade en metod för att framställa proteinet som orsaka Alzheimers. Syftet var att underlätta forskningar för andra grupper och i förlängningen kunna bota Alzheimers. Nu ska de ställa ut internationellt på EU-contesten i Sofia, Bulgarien.

– Vi ser fram emot att träffa massa roliga människor och knyta nya kontakter på EU contesten, sa de efter prisutdelningen.

– Vinnarna idag tillhör de som kommer att gå i bräschen för att lösa framtidens stora samhällsutmaningar. Vi vill ge dem förutsättningar att lyfta sitt vetenskapliga intresse till nästa nivå, nu när de står på tröskeln till sitt framtida karriärval. Vi önskar dem stort lycka till på vägen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Utställningen Unga Forskares huvudfinansiär är Kjell och Märta Beijers stiftelse.

– Stödet till Unga Forskare är en av stiftelsens viktigaste insatser. Att ungdomar intresserar sig för naturvetenskap och väljer att satsa på en karriär inom forskning är avgörande för Sveriges framtid som tekniknation, säger styrelsens ordförande Anders Wall.

Sveriges Unga Forskningslandslag representerar Sverige i följande tävlingar under 2019:

Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga med 1,7 miljoner deltagare i uttagningstävlingarna världen över och 1 700 i finalen. Phoenix, USA, 12-17 maj

CASTIC, Asiens största vetenskapstävling för unga med deltagare från hela världen. Macao, Kina, 20-26 juli

Stockholm Junior Water Prize, tävling inom vatten och hållbarhet. Stockholm 24-29 augusti

EU Contest for Young Scientists, tävling för EU-länderna. Sofia, Bulgarien (datum är inte släppt än).

Pressmeddelandet och lista på samtliga stipendiater finns här.