Världens största tävling för naturvetenskap och teknik, Intel ISEF, har officiellt börjat. Det har nu gått några dagar in på tävlingsveckan och stipendiaterna har hunnit landa i staden och i tävlingen. Det har snart blivit dags för stipendiaterna att presentera sin forskning för juryn och stämningen blir allt mer nervös.

Framme i Phoenix

11-05-2019

Efter en lång flygresa med mellanlandning i Frankfurt, Tyskland, var de äntligen framme i Phoenix, USA kl.18.25 lokal tid. Här var tempreturen närmare 30˚C och en tidsskillnad på 9 timmar jämfört med Sverige. I och med detta så var det ett gäng trötta stipendiater som anlände till hotellet och det var läggdags direkt för att sedan ta nya tag dagen där på.

Första dagen

12-05-2019

Dagen startade med en god och välbehövlig hotellfrukost. Därpå bar det av mot Phoenix Convention Center för registrering till tävling. Därefter var det dags att göra förberedelser inför en ”shout out” som är en del av invigningsceremonin. Detta innebär att några representanter från varje land får spela in en film och göra en egen poster som representerar deras land. Filmen gjordes av ett professionellt filmteam. Efter detta var det dags att sätta upp poster och presentationsmaterial för att få det godkänt av en inspektör så att alla regler efterföljs innan juryn kommer på besök.

På kvällen var det ett ”lära känna” event för alla finalister för att bryta isen. Under ”pin exchange” fick alla byta pins med varandra och mingla runt till musik och mat.

Första dagen bjöd på många nya intryck. Efter första dagen kände stipendiaternas som följande:

Rebecka: ”Jag blir otroligt inspirerad av att se vilken hög nivå andra projekt håller, och hur många olika och kreativa saker andra utställare har undersökt!”

Miranda: ”Nu när vi har fått landa ordentligt i staden och utställningshallen längtar jag tills vi får komma igång med tävlingen!”

Fabian: ” Trots lite nervositet inför tävlingen har allting än så länge varit häpnadsväckande lärorikt och fascinerande. Jag ser fram emot att lära känna fler finalister”

Ellen: ” Det superkul att äntligen vara här, än så länge har allt: projekten och evenemanget, överträffat mina förväntningar”

 

Andra dagen

13-05-2019

Under förmiddagen fick stipendiaterna tid till att upptäcka lite olika aktiviteter som Intel ISEF erbjuder på schemat, två av dessa var ”Intel Quad” och ”Intel ISEF Commons”. ”Intel Quad” är lite som ett lekrum där deltagarna får chans att skapa och vara kreativa. Förutom det fanns det möjlighet att utmana varandra i danstävlingar eller att flyga drönare. Temat i år var glow sticks, allt var mörkt och självlysande. ”Intel ISEF Commons” är en utställning där deltagarna får chansen att träffa och prata med flera olika universitet i USA. Många av de som deltar i tävlingen ska påbörja sina universitetsstudier till hösten.

På eftermiddagen ägde öppningscereminin rum, vilket är det officiella startskottet på tävlingsveckan. öppningsceremonin bjöd på dans och musik. Höjdpunkten på ceremonin var ”shout out” då representanter från varje land fick springa upp på scen.

Tredje dagen

14-05-2019

Under denna dagen fick stipendiaterna träna på att presentera sitt projekt, dels inför varandra men också under en workshop tillsammans med andra deltagare. Under eftermiddagen var det flera panelsamtal där bland annat tidigare deltagare i Intel ISEF, som nu några är senare är framgångsrika entreprenörer och CEOs, fick inspirera alla med sina tankar och erfarenheter. Innan panelen fanns det möjlighet att skicka in frågor och några lyckliga utvalda fick presentera sin fråga till panelen. En av dem var Miranda. I en av panelerna satt bland annat en tidigare nobelpristagare i kemi från 2008.

På kvällen gick alla på basebollmatch där det lokala laget från Phoenix spelade mot Pittsburg. Detta var en rolig uppladdning inför morgondagen då jurybedömning väntar. Det kommer att bli en lång dag med mycket nervositet. På kvällen när bedömningen är över är det dags för alla deltagare att släppa loss och med dans och musik.

Senare i veckan kommer uppdatering på hur det gått för våra stipendiater i tävlingen samt vem det blir som kammar hem vinsterna. Missa inte det!

 

Mer om tävlingen kan ni läsa här: https://www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair