Idag avgörs Intel ISEF, världens största vetenskapsmässa och tävling för unga. Från miljontals tävlande ungdomar över hela världen har 1800 av dem från 75 olika länder tagit sig till finalen i Phoenix, USA. Bland dem finns Sveriges Unga Forskningslandslag som är med och tävlar om de priser till ett samlat värde av över 4 miljoner dollar som delas ut.

Intel ISEF förenar dessa unga forskare och ger dem en chans att visa upp sin forskning internationellt. Under en vecka får de visa upp vad dem gjort för forskare, personer från industrin och allmänheten. De får delta i en mängd olika seminarium, workshops och studiebesök och de bedöms av en kvalificerad jury som består av framstående forskare.

Veckan avslutas med två prisceremonier. Först en “special awards ceremony” där olika organisationer, universitet och företag delar ut pengapriser, stipendium och internships. I år är det priser från 48 olika organisationer som delas ut. Bland annat Arizona State University, Intel och NASA delar ut priser.

På den andra prisceremonin, “grand awards ceremony” delas de största priserna ut. Det delas ut första till fjärdeplats inom varje tävlingskategori, de två största priserna “The Gordon E. Moore Award” på 75 000 dollar och “Intel Foundation Young Scientist Awards” på 50 000 dollar vardera till två projekt. Sen delas det även ut två resepriser, ett till European Union Contest for Young Scientists, och ett till vår verksamhet Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS).

SIYSS 2018, foto: Isabelle Wemar

Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) är ett årligt evenemang i Unga Forskares regi som anordnas med syfte att främja kulturellt och intellektuellt utbyte, att lyfta Sverige i internationella sammanhang samt att inspirera ungdomar att intressera sig för naturvetenskap och teknik.

SIYSS har funnits sedan 1976 och anses internationellt som ett av världens mest prestigefyllda arrangemang för unga forskare. Evenemanget tar emot 25 deltagare från hela världen som alla har blivit utvalda för sin framstående forskning på internationella vetenskapstävlingar eller av topprankade universitet, bland andra Intel ISEF, Kungliga Tekniska Högskolan och University of Cambridge. Det veckolånga evenemanget äger rum under Nobelveckan och innefattar bland annat Nobelföreläsningar, Svenska Akademiens litteraturföreläsning och studiebesök kopplade till svenskt näringsliv och kultur.

Under SIYSS presenterar deltagarna sina prisbelönta forskningsprojekt för över 1600 svenska gymnasieelever på SIYSS-seminariet i Stockholm.

 

Nu när Intel ISEF 2019 avgörs är vi särskilt stolta över att vara en del av ett större internationellt sammanhang och bidra till ett ökat intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, både här i Sverige och internationellt. Tillsammans så bygger vi framtiden.