I konkurrens med 1,7 miljoner deltagare i uttagningstävlingarna världen över, och 1700 finalister i USA, plockade Sverige i fredags tredjepris på världens största tävling för vetenskap – Intel ISEF i Phoenix, USA. Rebecka Mähring, 19, har med sitt matematikprojekt om kaos vunnit tredjepris i kategorin Fysik/Astronomi.

-Att tävla på Intel ISEF har varit otroligt inspirerande och det har vidgat mina vyer att få träffa så många andra forskningsintresserade från hela världen. Jag tar därför särskilt med mig ISEF:s motto: “Think beyond”, säger Rebecka Mähring.

Rebecka Mähring är en del av Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året.

Sveriges Unga Forskningslandslag utses genom den svenska uttagningstävlingen Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap.

-Stort grattis till Rebecka Mähring! Det är väldigt roligt att se att Sverige även detta år är med och konkurrerar om priser på den största arenan inom vetenskap för unga. Jag hoppas denna framgång kan inspirera fler unga att intressera sig för vetenskap och forskning samt vara en del i att lösa våra globala utmaningar vi står inför, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Rebecka Mähring, som går på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan i Stockholm, tävlade med sitt projekt “Searching for Hidden Black Holes: An Investigation of Chaotic Regimes in Non-Linearly Coupled Harmonic Oscillators”.

Matematiskt sätt definieras kaos som ”extrem känslighet för initiala förhållanden”, vilket innebär att en liten förändring har enorma konsekvenser över tid. Jag har studerat sådant beteende i en matematisk modell, och upptäckt att överföring av energi mellan oscillatorer är en till synes fundamental del av kaotiskt beteende i denna typ av system. I nuläget undersöker jag huruvida tillväxten av kaos i systemet kan användas för att identifiera svarta hål i en teoretisk modell av systemet med en ytterligare rumsdimension, säger Rebecka Mähring.

Rebecka Mähring

Kontakt

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlade 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 27-29 mars. Ett stort antal skolklasser besöker Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Intel ISEF 2019

Intel ISEF är världens största vetenskapliga utställning och tävling för ungdomar i gymnasieålder (high school). Varje år deltar ca 1700 elever från över 75 länder, distrikt och regioner i finalen. Platserna roterar runt i USA, i år hölls finalen i Phoenix, Arizona. Finalisterna är med och tävlar om en prissumma på närmare 5 miljoner dollar. Utöver själva utställningsdagarna anordnas dessutom olika sociala och vetenskapliga aktiviteter. Tävlingen gick av stapeln 12-17 maj, därefter begav sig de svenska finalisterna vidare till Los Angeles för att besöka universitet, observatorium och science centers. Läs mer om Intel ISEF här:

https://www.intel.com/content/www/us/en/education/competitions/international-science-and-engineering-fair.html