Om mindre än en vecka är det dags för uppstarten av CASTIC 2019 i Kina. CASTIC är en av världens största tävlingar för ungdomar inom naturvetenskap samt teknik och anordnas årligen på olika orter runt om i Kina. Cirka 500 unga forskare brukar delta från Kina och internationellt sätt lockar tävlingen runt 100 deltagare från mer än 20 länder. I år tar tävlingen plats i Macao och är den 34e upplagan. Syftet bakom eventet grundar sig i att engagera allmänheten i vetenskap och teknik, men även att inspirera till innovation inom vetenskap hos unga. Under tävlingen delas det ut priser till andra vetenskapliga tävlingar runt om i världen, men även företag och tidningar har valt att dela ut priser.

Nedan kan du läsa en kort presentation av stipendiaterna som representerar Sverige och projekten de tävlar med.

Mitt namn är Charles Maddock. Jag är nitton år, har precis gått ut Viktor Rydberg Odenplans Gymnasium och är en av de två lyckligt lottade som vann en stipendieresa till Macao för att representera Sveriges unga forskarlandslag!

Men hur gick det till? Hur lyckades jag vinna? Jag har faktiskt ingen aning hehe… En sak jag dock vet säkert är att jag suttit uppe många sömnlösa nätter, fanatiskt inställd på att skapa ett perfekt gymnasiearbete och tillslut lönade det sig, då jag snart sitter på flyget till Macao! Men vad handlar mitt arbete om egentligen? Jo, det ska jag svara på nu:

Eftersom jag gick natur-bild kändes det lämpligt att blanda kreativitet och vetenskap i mitt gymnasiearbete, vilket slutligen resulterade i mitt gymnasiearbete “The Development and Analysis of Cambrians”. Arbetet fokuserar på att utreda huruvida det är möjligt att skapa realistiska digitala ekosystem med hjälp av artificiell intelligens. För att undersöka detta programmerade jag ett eget ekosystems-simuleringsprogram, med namn “Cambrians”, som basically skapar en massa digitala mikroorganismer som i sin tur, genom naturligt urval, utvecklas och bildar primitiva ekosystem. Sammanfattningsvis analyserar jag mitt program och jämför dessa data med data från riktiga ekosystem. Därpå konstaterade jag att Cambrians ‘ekosystem’ är för primitiva för att kunna kasseras som realistiska digitala ekosystem, men att det är möjligt att skapa realistiska ekosystem med liknande metoder som användes i Cambrians.

Det jag ser fram emot mest i Macao är att berätta om mitt projekt: Det finns inget bättre än att stå inför fascinerade åskådare och se deras ansikten lysa upp när jag förklarar olika förvånande observationer jag gjort från “Cambrians”, och diskutera sjuka sidospår om hur ett liknande program skulle kunna användas för att skapa medveten, superintelligent AI!!!

Jag heter Ellen Hammarstedt, är 19 år och kommer från Kitas gymnasium i Göteborg där jag läst natur de senaste åren. I mitt projekt har jag undersökt om det går att detektera cherenkovstrålning med en mobiltelefon. Cherenkovstrålning är ett ljus som uppstår då en partikel rör sig snabbare än ljuset i mediet den befinner sig, och det används bland annat för att leta efter kosmiska partiklar och utveckla smidigare medicinska skanningsmetoder. Mitt projekt går ut på att utveckla en laboration som man i framtiden förhoppningsvis ska kunna integrera i gymnasieutbildning för att skapa kunskap och intresse för cherenkovvstrålning och för partikelfysik i allmänhet.

Det jag ser mest fram emot med resan till CASTIC är att få lära känna fler människor och att få diskutera fysik med de coola forskarna i juryn!