CASTIC är Asiens största vetenskapstävling för unga med över 500 finalister från över 50 länder och regioner. I torsdags avslutades årets final i Macao, Kina där Sveriges tävlande Charles Maddock, 19, och Ellen Hammarstedt, 19, tillsammans tog hem fyra priser. Guld respektive silver i den internationella kategorin, samt det mest prestigefyllda priset ”Cast President’s Award” och en finalplats i Afrikas största vetenskapstävling för unga, I-FEST2 i Tunisien.

 

-Detta är utan tvekan den mest stolta stunden i hela mitt liv. Att vinna dom här priserna är för mig en enorm ära och en bekräftelse på att hårt arbete alltid lönar sig! Det är ett bevis att man kan komma hur långt som helst bara man är passionerad och redo att sätta sig ner och börja jobba,

säger en överlycklig Charles Maddock.

-Att vinna dem här priserna är en konstig känsla då jag aldrig trodde jag ens skulle klara mig ur Utställningens semifinal i Göteborg, och nu sitter här med dessa fantastiska priser. Framförallt är jag så glad över att få chansen att i mars presentera den vidare forskning inom mitt projekt jag planerar att genomföra nu under hösten. Att ha den här tävlingen i Tunisien att se fram emot ger mig en extra boost med motivation till att fortsätta!

säger Ellen Hammarstedt

 

Charles och Ellen är en del av Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året. Sveriges Unga Forskningslandslag utses genom den svenska uttagningstävlingen Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Landslaget består av Sveriges skarpaste unga talanger inom vetenskap.

Stort grattis till Charles och Ellen för deras internationella framgångar på CASTIC. Det är andra stora internationella tävlingen i år som Sveriges Unga Forskningslandslag skördar fina framgångar på och resultaten visar att Sverige står sig väl i den internationella konkurrensen bland de bästa unga i världen.

säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare

 

Charles som precis har tagit studenten vid Viktor Rydberg Odenplans Gymnasium vann med sitt projekt “The Development and Analysis of Cambrians” Guld i den internationella kategorin. Han var också en av de fyra tävlande, och den enda internationella tävlande, att vinna det mest prestigefyllda priset ”Cast President’s Award” på 5000 HKD.

-Mitt projekt undersöker ifall det är möjligt att skapa realistiska ekosystem inuti en dator med hjälp av artificiell intelligens. För att göra det försöker jag själv att programmera ett sådant program,

säger Charles Maddock

 

Ellen har också precis tagit studenten från Kitas gymnasium i Göteborg och deltog med sitt projekt ”Detecting Cherenkov radiation with a cellphone”. Hon vann silver i den internationella kategorin och en plats på finalen i Afrikas största vetenskapstävling för unga, I-FEST2 i Tunisien våren 2020.

-Mitt projekt handlar om att utveckla en enkel och tillgänglig detekteringsmetod för Cherenkovstrålning, vilket är en optisk motsvarighet till en ljudvall och kan användas till att lokalisera tumörer samt detektera kosmiska partiklar. Målet med arbetet är att skapa en labb för att skapa intresse för partikelfysik/Cherenkovstrålning, men även att undersöka om metoden kan vara kompatibel med metoden som använder Cherenkovstrålning för att identifiera cancer,

säger Ellen Hammarstedt

 

Kontakt

Max Vinger, Projektledare Unga Forskare

max.vinger@ungaforskare.se, 073 853 47 47

 

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största rikstäckande tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlade 667 elever i en digital uttagning samt åtta semifinaler runt om i Sverige. Finalen hölls på Tekniska museet i Stockholm den 26-29 mars. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag; Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Anmälan till Utställningen Unga Forskare 2020 öppnar 4 januari men det går redan nu att läsa mer på hemsidan och anmäla intresse här.

www.ungaforskare.se/utstallningen

 

Om CASTIC 2019

CASTIC (China Adolecence Science and Technology Innovation Contest) är Asiens största tävling för ungdomar inom naturvetenskap och teknik. Över 500 unga forskare, varav ungefär 100 internationella, från mer än 50 länder och regioner tävlar varje år i finalen som i år hölls i Macao, Kina. I 34 år har CASTIC syftat till att engagera allmänheten i vetenskap och teknik, men även att inspirera till innovation inom vetenskap hos unga. Under tävlingen delas det ut medaljer i en nationell respektive internationell kategori, men även finalplatser till andra vetenskapliga tävlingar runt om i världen, priser från olika företag och organisationer.

http://www.cyscc.org.cn/WhatWeDo/whatWeDo_do.aspx?type=Castic

 

Om I-FEST2 2020

I-FEST2 (International Festival of Engineering Science and Technology) är en 9 dagar lång vetenskapsfestival och tävling i Tunisien som bjuder in över 1200 tävlande från 40 olika länder, vilket gör den till Afrikas största vetenskapstävling för unga.

https://ifest-tunisia.org/