Just nu pågår Stockholm Junior Water Prize där vår stipendiat Jonatan Persson representerar Sverige bland deltagare från mer än 30 länder. Alla har gjort projekt för att undersöka frågor om vatten och hållbarhet och vinnaren belönas med 15,000 USD och en statyett av blå kristall som utdelas av kronprinsessan Victoria.

“Mitt namn är Jonatan Persson. Jag är 19 år gammal och tog tidigare i somras examen från Kattegattgymnasiet. Jag har alltid varit fascinerad av tekniska lösningar och speciellt sådana som kan rädda miljön. När jag var 16 år gammal kom jag på ett nytt sätt att rena havsvatten med hjälp av restvärme från industrier. Under min gymnasietid byggde jag en prototyp för att bevisa konceptet och lyckades rena vatten till en kostnad på 60 öre per 1000 liter vatten, alltså 30 gånger billigare än kranvatten. Idag leder jag ett forskningsprojekt tillsammans med Höganäs AB att bygga upp en storskalig pilotanläggning som kan rena vatten till 250 människor. Eftersom industrier använder ca 60% av allt sötvatten i västvärlden hoppas jag att min innovation kan bidra till att minska deras konsumtion och på så sätt rena vatten till miljontals människor i framtiden.

Att få vara med i Stockholm Junior Water Prize har jag siktat på ända sedan jag började med projektet i ettan så jag ser väldigt mycket fram emot att träffa alla deltagare och tävla med mitt projekt. Mest av allt ser jag fram emot tillfället att knyta mängder med nya kontakter som kan hjälpa mig att sprida min innovation internationellt.”