– världens främsta unga forskarelit presenterar sina upptäckter under Nobelveckan

Aldrig någonsin har vi varit så uppdaterade kring världens alla globala utmaningar som idag. Ändå väljer allt färre en naturvetenskaplig linje vid gymnasievalet. I samband med Nobelveckan kommer 25 av världens främsta unga forskare till SIYSS – Stockholm International Youth Science Seminar – i hopp om att kunna inspirera cirka 1 500 svenska skolungdomar inom de naturvetenskapliga och tekniska ämnesområdena.  

Parallellt med Nobelveckan arrangerar organisationen Unga Forskare SIYSS – Stockholm International Youth Science, där 25 av världens främsta unga forskare bjuds in till Stockholm för att delta i ett unikt program för naturvetenskap och teknik under Nobelveckan. Deltagarna är mellan 18–25 år och har valts ut bland annat genom internationella vetenskapsmässor och av högt rankade universitet. De unga forskarna får bland annat delta i Nobelevenemang, möta årets nobelpristagare och besöka framstående svenska vetenskap- och teknikföretag.

– Det är dagens unga forskare som kommer lösa framtidens utmaningar. Därför är det oroväckande att allt färre väljer naturvetenskaplig linje vid gymnasievalet. Det är viktigt att se till att våra ungdomar har ett intresse och kunskap för hur vår värld är uppbyggd och fungerar. Med SIYSS hoppas vi kunna inspirera fler unga att aktivt handla kring världens alla globala utmaningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare, som arrangerar SIYSS.

 

1 500 svenska elever bjuds på internationell toppforskning

Bland de 25 unga forskarna finns allt från brasilianska Juliana Davogilio Estradioto som hittat ett alternativ till plast genom användning av macadamianötter, till irländska Adam Kelly som använder sig av kvantmekanik för att försöka göra framtida datorer mer effektiva. De unga forskarna kommer att presentera sin forskning för cirka 1 500 svenska gymnasie- och universitetsstudenter. Under dagen kommer deltagarna även få ta del av föreläsningar, delta i paneldiskussioner och diskutera framtidens lösningar.

– Att lyssna, diskutera och låta sig inspireras under en dag i december kan vara ett startskott till att finna lösningar på den rad globala utmaningar som vi står inför idag. Att delta i seminariet är dessutom helt gratis. Det känns också kul att arrangera detta under Nobelveckan, då dessa forskare är de som aspirerar på framtidens Nobelpris, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare, som arrangerar SIYSS

 

Stockholm international Youth Science seminar 2019

Seminariet arrangeras den 9 december på Cirkus. Det är även möjligt att följa seminariet online via livestream. För mer information och anmälan till livestream, besök: www.ungaforskare.se/siyss/attend.