Möt en forskare hos vår samarbetspartner Karlstad universitet!

Maria Sandberg är universitetslektor inom miljö och energisystem och vill hitta nya hållbara lösningar och öka kunskapen kring hållbar plast.

Maria forskar i hur man kan rena vatten från stora massa- och pappersbruk. Maria har undersökt hur man kan ta tillvara på de bakterier som äter upp restavfall från pappersbruk och industri för att rena vatten. Hon förklarar att bakterierna idag eldas upp och blir avfall i onödan efter de använts.

Ämnet för Marias forskning väcktes av att Maria ville förlänga livslängden på dessa bakterier och har forskat i hur man istället kan ta till vara på dom på ett bättre sätt och att bland annat använda bakterierna för att tillverka biologisk, nedbrytbar plast.

Hon förklarar att hon vill förlänga kretsloppet och ta tillvara på naturens resurser.

– Jag vill försöka rädda den här planeten, eller åtminstone bidra med något på vägen.

Maria förklarar att hennes forskning är viktig för att den gör nytta för skogen och bruken men också att forskningen hjälper andra länder att inspireras och vilja ta efter hur Sverige hanterar sina avfall.

– Jag tror att Sverige är ett föregångsland när det gäller att sluta kretslopp. Vi sorterar våra sopor och har gjort det länge och då hoppas jag att vi kan vara en slags förebild.

En ”vanlig” människa kan använda Marias forskning för att få en bättre förståelse och kunskap om plast. Hon menar att det är viktigt att förstå att viss plast aldrig kan brytas men att det finns alternativ till den ”dåliga” plasten som är bra för miljön.

– De verksamheter som behöver plast i sitt arbete ska veta att det finns andra alternativ.

Maria drömde om att bli arkeolog eller privatdetektiv när hon var liten. Nyfikenhet och att undersöka saker är det som har vart Marias drivkraft.

I sin forskarkarriär vill Maria bli ihågkommen för att ha drivit forskning till produktion.

– Jag vill få dom här projekten jag forskar i att hända på riktigt, det får inte bara bli något ”forskarhittepå” eller något som bara användas akademiskt.