Möt en student hos vår samarbetspartner Mälardalens högskola!

Roxanne Anderberg började plugga civilingenjörsprogrammet i robotik vid Mälardalens högskola (MDH) 2011 och tog examen 2016. Idag jobbar hon som konsult för Sigma Technology Consulting med uppdrag på Scania som R&D.

På vilket sätt har utbildningen legat nära verkligheten?

– De förbereder oss med en bred förståelse inom teknik och under termin 9 fick vi jobba med stora projekt som speglar rätt bra hur det är på arbetsmarknaden.

Hur har din karriär och ditt lärande påverkats av att utbildningen legat nära verkligheten?

– Absolut till det positiva. Man lär sig att jobba i grupp, möta deadlines och visa framfötterna, vilket är väldigt viktigt för att komma fram i karriären. Jag kände mig mer självsäker och på det sättet utvecklades jag också snabbare.

Hur har de praktiska momenten hjälpt dig i utbildningen?

– Att kunna tillämpa mycket av det dem lärde ut på föreläsningarna gjorde att jag fick mycket bättre förståelse av de delarna som kändes abstrakta eller förvirrande. Och kunskapen satt mycket längre.

Vad var svårare än du trott och hur tog du dig igenom det?

– Det var ett större hopp från gymnasiet än tänkt. Var inte beredd på tempot och hur mycket eget arbete som behövdes. Tog mig igenom det tack vare att man hade klasskamrater och äldre studenter man kunde plugga med. Att man kunde stötta och hjälpa varandra igenom hela programmet gjorde en stor skillnad.

Utmaningen jag hade är nog samma för alla som hade lätt för sig i gymnasiet. I och med att man knappt behövde plugga så skapade man aldrig en ordentlig studieteknik. Det behövs oavsett vad man studerar till på högskolan.

Vad har du tagit med dig från studenttiden utöver din examen?

– Alla människor man har lärt känna. Jag flyttade från Stockholm till Västerås en månad innan programmet startade. Kände inte någon men tack vare rookieperioden så skapade jag många vänner väldigt fort.

Hur fungerade det att åka tillbaka till Stockholm för att träffa vänner och/eller familj?

– I början åkte jag hem, kanske en gång i månaden. Bodde då en helg hos min mamma och försökte hinna med att träffa så många som möjligt. Men ju längre jag bodde i Västerås, desto mer av ett liv skapade jag där och då blev det att vara i Stockholm ca en helg var tredje månad. Åkte tåg eller bil med andra vänner som också hade familj och vänner i Stockholm.

Hur har MDH bidragit till att du fick ditt första jobb efter examen?

– En av mina gamla professorer från MDH kontaktade mig efter examen och frågade om jag ville vara med och jobba på ett nytt projekt han skulle starta. Jag var den första anställde.

Läs mer om programmet och Mälardalens högskola på mdh.se

Bildbeskrivning: Roxanne Anderberg. Foto: Mälardalens högskola.