Afrikanska mästerskapen i forskning, I-FEST2, har avgjorts och Sveriges Unga Forskningslandslags delegation har kammat hem flera medaljer.

I-FEST2, the International Festival of Engineering Science and Technology in Tunisia, har i år ägt rum virtuellt och tävlingen har kombinerats med en STEM-konferens med föreläsningar och workshops. Sveriges bidrag stod sig väl i konkurrensen och tog hem flera medaljer.

– Jag är glad och överraskad, glad att jag och vi lyckades gå så långt. Det är fantastiskt att genom forskningslandslaget få möjlighet att vara med i något så internationellt som I-FEST2. Dessutom är det, som alltid, otroligt roligt att få prata om sitt projekt inför andra människor, säger Niklas Engelhardt Önne som vann en guldmedalj för sitt projekt.

– Stort grattis till vår svenska delegation! Återigen är vi med och sätter Sverige på kartan som forskningsnation, och visar att Sveriges unga producerar forskningsprojekt i världsklass, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Det svenska laget vann följande medaljer:

Niklas Engelhardt Önne, projektet ”Black Holes from Chaos in Classical D0-brane Dynamics”: guldmedalj

Roseanna Lagercrantz, projektet ”Merkel Cell Polyomavirus T-antigens Regulate Dicer Expression” guldmedalj

Debdut Sengupta, projektet ”The Period of the Decimal Expansion of Fractions (Perioden av ett bråk)”: silvermedalj

Darya Aspromonti, projektet ”Temperature Dependence: Pb Phytofiltration in Elodea Canadensis”: bronsmedalj

Julia Mårtensson, projektet ”Manufacturing and Analysis of Properties of Wheat Gluten and Carbon Black Biocomposites”: bronsmedalj

Det är första gången landslaget deltar i tävlingen, som med 1200 kvalificerade deltagare från 40 länder över hela världen, och 150 i final är Afrikas största. Tävlingen hålls i Tunisien och arrangeras av organisationerna ATAST, MILSET Africa och BRISECC.