SIYSS är glada att presentera Donna Strickland som gäst under årets digitala seminarium!

Till följd av Covid-19 blir SIYSS 2020 digitalt. Därför är vi stolta att kunna meddela att nobelpristagaren Professor Donna Strickland kommer besöka SIYSS-veckan och samtala med de medverkande unga forskarna i ett möte där båda parters gemensamma kärlek för forskning står i fokus. Strickland tilldelades nobelpriset i fysik 2018 för utvecklingen av en metod som genererar högintensiva, ultrakorta optiska pulser. 

Syftet med mötet är att ge de unga lovande stjärnskotten möjlighet att få möta den tidigare Nobelpristagaren i ett samtal om forskning, hur det är att vara forskare och samhällets vinster av forskning. Samtalet kommer att publiceras i början av 2021 och finnas tillgängligt som en del av Unga Forskares skolmaterial. 

SIYSS vet att intresset för hur vår värld är uppbyggd och fungerar är stor hos dagens unga. På sociala medier presenteras allt oftare diverse globala utmaningar. SIYSS hoppas att kunna inspirera unga att aktivt våga engagera sig och handla för att bidra till förändring. “I believe during this time that the world is in the grip of a global pandemic, the value of science has never been more apparent. It is because of science that people know how to protect themselves against COVID-19 and that we will one day have a vaccine. The intersection of science with other fields will help economies rebound and improve our lives.” menar Donna Strickland.