Totalt 38 gymnasieelever deltog igår i den lokala semifinalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, i Lund. Tre av de som tävlade var Johanna, Maria och Tove som gjort ett projekt om rapsens potential som proteinkälla. Semifinalen i Lund var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen helt digitalt. Semifinalen i Lund arrangerades i samarbete med Vattenhallen och Lunds universitet.

Johanna Gadd, Maria Xie och Tove Malmkvist från Gymnasieskolan Spyken hade i sitt projekt undersökt om rapspressrester som blir över vid framställning av rapsolja skulle kunna utnyttjas som mat i framtiden. Produkten innehåller hela 30% protein men används idag mest som djurfoder. Projektet utförde de inom ramen för ett större forskningsprojekt som pågår på Lunds universitet.

– Vi ville göra skillnad med vårt gymnasiearbete, och göra något som har ett bredare syfte och ett miljöperspektiv. Därför valde vi det här projektet. Vi bestämde oss för att delta i Utställningen Unga Forskare för att vi vill nå ut med budskapet om rapsens potential, säger Johanna Gadd.

– Rapsen i sig har en krämig, bra konsistens och vi tror att den kommer att kunna konkurrera med sojaprotein för att t ex framställa vegetariska filéer. Skillnaden är att vi slipper importera soja. Sverige är självförsörjande på raps, så det här är ett bra och miljövänligt alternativ, fortsätter Johanna.

– Utställningen Unga Forskare är ett strålande tillfälle att få fördjupa sig inom ett avgränsat naturvetenskapligt område för att inse hur otroligt mycket mer det finns att lära sig och som lockar till fortsatt intresse. Utställarna imponerar stort med sin finurliga begåvning och fantastiska utstrålning, säger Stefan Zamudio, lärare på Vattenhallen.

Finalister
Henrik Schlemlein-Wenell, Hugo Ångqvist och Maja Kronkvist – Biodiesel
Aina Rosell – Effekten av musiklyssning och musikgenre på dykresponsens bradykardi
Julia Lundgren och Lovisa Christerson Hjortswang – En komparativ studie mellan ibuprofens enantiomerer och dess påverkan på tillväxten av Lepidium sativum
Kimberley Jensen – Evaluation of the effect of inhibitors in black tea and green tea on the digestion of milk proteins, lipids and starch by the enzymes trypsin, lipase and amylase
Oskar Wendt – Modeling and Visualising Flow around a new Airfoil

Pris för bästa vattenprojekt gick till Samband mellan tillväxt hos Lactuca Sativa och koncentration ibuprofen.

Finalisterna som kvalificerade sig från semifinalen kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning som nås via www.ungaforskare.se/utstallningen den 22–29 mars.