Totalt 62 gymnasieelever deltog igår i den lokala semifinalen i Södertälje i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Två av de åtta finalprojekten kommer från Södertälje. En av dem är Södertäljeeleven Rania Makadsi från Täljegymnasiet som både tog sitt projekt ”Hydroponisk odling – Deep Water Culture med Olika Näringslösningar” till final och även vann pris för bästa vattenprojekt. Semifinalen i Södertälje var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen i mars.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. På semifinalen i Södertälje, som arrangerades i samarbete med Södertälje Science Park, tävlade 62 elever med sina projektarbeten.

Rania Makadsi från Täljegymnasiet har i sitt projekt undersökt hur tillväxten av sallad skiljer sig i ett DWC- system med en näringslösning som är organisk, oorganisk och en blandning av båda. Vidare dras en slutsats om vilken av dessa näringslösningar som har minst destruktiva effekter på naturen.

– Det här känns helt fantastiskt! Samhället vi lever i idag är präglat utav en konventionell odling. Dagens samhällsproblematik kring odling fokuserar på odlingsmetoder som kan försörja befolkningen med en mer hållbar och mindre utrymmeskrävande produktion. Syftet med studien var därför att utse vilken av ovanstående näringslösningar som leder till att den hydroponiska odlingsmetoden blir så hållbar som möjligt, och vi tror att den konvetionella metoden kan ersättas, säger Rania.

Det andra projektet från Södertälje som gått till final är ”Numeriska Metoder för Icke-elementära Integraler” av Alfred Mjörnheim, Edward Yelde, från Täljegymnasiet som i sitt gymnasiearbete undersökt värdena av ett urval av tre styck icke-elementära integraler antar samt jämföra precisionen hos approximeringen av ett urval av sex styck numeriska integrationsmetoder.

Totalt deltog 40 projekt i semifinalen i Södertälje där Södertälje Science Park satt ihop en jury med 24 personer.

– Det är otroligt viktigt och hedrande för Södertälje Science Park att få vara med i denna satsning för den framtida forskningen, säger Mikael Ek projektledare på Södertälje Science Park och juryordförande, som också vill framföra sin tacksamhet för det stora intresset från akademi, institut och näringsliv att bidra till juryarbetet. Årets jury håller, precis som förra året, en mycket hög klass och vi täcker tillsammans in ett brett fält av kompetenser, säger Mikael.

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses. Finalen äger rum i en digital, öppen monterutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen 22–29 mars.

Finalister
Rania Makadsi – Hydroponisk odling – Deep Water Culture med Olika Näringslösningar
Clara Ekbäck – Robinson Schensted korrespondens och standard Young tablåer
Emelie Elneros – Det mobila hotellrummet
Julia Dodik, Kimia Shafabakhsh och Sonia Aref – En undersökning om påvisandet av antibiotikaresistenta bakterier hos köttätare och vegetarianer
Sandra Burman – Framtidens Bibliotek
Alfred Mjörnheim och Edward Yelde – Numeriska Metoder för Icke-elementära Integraler
Alma Tageman – Vätgas i framtiden
Linus Widholm och Milla Glännfjord – Undersökning av silverjoners antibakteriella effekt på E. Coli och B. Subtilis

Pris för bästa vattenprojekt gick till Hydroponisk odling – Deep Water Culture med Olika Näringslösningar