Den 29 mars utses Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare. Årets prisutdelare är Börje Ekholm, VD och koncernchef på Ericsson. Talare är utbildningsminister Anna Ekström.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap, och uppmuntras till en karriär som specialist inom akademi eller näringsliv.

Finalen, där eleverna presenterar sina projekt och tävlar om priser för över en halv miljon kronor, hålls i år digitalt på ungaforskare.se/utstallningen 22-29 mars. På prisutdelningen, som sänds via Facebook kl 14.00 den 29 mars, utses bl a Sveriges Unga Forskningslandslag, som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga.

– Det är med stor glädje och stolthet vi kan presentera Börje Ekholm och Anna Ekström som årets prisutdelare och talare. Att de väljer att uppmärksamma de unga deltagarna i Forsknings-SM har ett stort symbolvärde. Deras medverkan visar på vikten av att lyfta fram och stödja unga talanger, som är nyckeln till att skapa långsiktiga och hållbara lösningar för framtiden. Vi behöver ta gemensamma krafttag för att skapa förutsättningar för unga att satsa på en framtid inom forskning och vetenskap, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Börje Ekholm är VD och koncernchef för Ericsson sedan 2017. Han är även medlem i styrgruppen för Digital Communication Governors inom World Economic Forum samt ledamot i Swedish-American Chamber of Commerce New York.

– Det glädjer oss att även i år kunna stödja Unga Forskares verksamhet. Ericssons teknikledarskap och ledande forskning är en avgörande del av vår verksamhet och framgång. Vi ser det som otroligt viktigt att stödja unga människors nyfikenhet och intresse av forskning för att på så sätt bidra till nya generationer duktiga forskare, säger Börje Ekholm.

Anna Ekström är sedan 2019 Sveriges utbildningsminister och var innan dess gymnasie- och kunskapslyftsminister 2016 – 2019.

– Grunden för morgondagens forskning läggs i dagens skola, från förskola till gymnasieskola. Ett starkt samhälle är ett samhälle som satsar på utbildning och forskning och där intresset för ny kunskap väcks hos varje ny generation. Då behövs en bra och jämlik skola i hela landet, men också att vi uppmärksammar och uppmuntrar de innovationer och idéer som dagens elever kommer med. Bara så kan Sverige fortsätta vara ett av världens mest innovativa, konkurrenskraftiga och jämlika länder, säger Anna Ekström.

Prisutdelningen sänds 29 mars kl 14.00 på Utställningen Unga Forskares Facebooksida: www.facebook.com/utstallningen

Foto Anna Ekström: Kristian Pohl/Regeringskansliet