I studentprojektet Autosail jobbar studenter från tre olika program vid Mälardalens högskola (MDH) med att utveckla en självkörande segelbåt. Tanken är att båten ska delta i tävlingen World Robotic Sailing Championship (WRSC) vintern 2021/2022. Mälardalens högskola är en av våra samarbetspartners i Utställningen Unga Forskare 2021.

− Hittills har vi lyckats få båten att segla på egen hand mellan två punkter som vi anger. Den kan själv ta in information om till exempel vindförhållanden och avstånd, för att sedan beräkna och genomföra rutten, säger Simon Monie, student och projektledare för Autosail.

Den 150 cm långa segelbåten har studenterna fått av en sponsor, men för att få båten att kunna segla själv har de 12 studenterna som utvecklat den jobbat med både hård- och mjukvara. Studenterna i projektet läser civilingenjörsprogrammen i robotik, tillförlitliga flyg- och rymdsystem, samt mastersprogrammet i intelligenta inbyggda system.

Studentprojektet Autosail är en del av en projektkurs som ingår i de tre programmens sista år. Under en termin får studenterna jobba i olika projekt tillsammans med forskare vid MDH och företag i branschen.

Mer om projektet Autosail – den självkörande segelbåten.

Vill du veta mer om MDH, programmen eller pågående studentprojekt? Besök Mälardalens högskola på mdh.se eller i deras monter i Digitala Utställningen Unga Forskare.