Följ med bakom kulisserna på Virtual Regeneron ISEF, digitala Forsknings-VM i USA, med Alice Heiman och Nils Grimbeck från Sveriges Unga Forskningslandslag. 🇸🇪

I tre delar har du som följare möjlighet att läsa mer om Alice och Nils resa i världens största vetenskapstävling för unga. I del två kan du läsa om de omfattande juryintervjuerna, vad de har fått uppleva hittills i tävlingen och ta del av spänningen inför morgondagens prisceremoni.

Vi måste ändå säga att man hittar ett lugn av att sitta uppe ensam till klockan 04.30 på natten och se solen gå upp utanför fönstret. Det är som om omvärlden tonar ut när man försvinner in i sin skärm samtidigt som kväll övergår till natt, och hur sedan solen åter stiger och hur fåglarna åter tar upp sin morgonsång. Somliga kanske behöver kaffe för att orka stanna uppe, men intressanta diskussioner kring forskning och innovation är tillräckligt med koffein för oss två! För nu är ISEF på gång på riktigt, och det har redan varit en upplevelse som överträffat våra förväntningarDet var mest utmanande att skapa allt material och förbereda sig inför juryintervjuerna. För oss blev det verkligen en kamp mot klockan att hantera tsunamin av mail och sammanställa den digitala montern. Frågorna under intervjuerna upplevde vi båda som utmanande – de var sådana man kunde svara på men som samtidigt gav nya perspektiv på projekten. Speciellt roligt var det då juryn verkligen ville diskutera forskningsarbetet, gav tips på hur man kan fortsätta framåt, och då man såg att de lärt sig något nytt!

Efter intervjuerna var avklarade kunde vi äntligen dra en lättnadens suck. Det var som att ta av sig en tung ryggsäck som man behövt gå runt med i veckor – man var trött, men ändå otroligt nöjd med det arbete man utfört. Känslan av att “nu kan jag faktiskt inte göra mer” var också väldigt betryggande.

Vi är också väldigt glada över att man gör intervjuerna först, och att själva eventet kommer i efterhand. Det gör att vi nu under veckan verkligen kan fokusera på att ta del av paneler, föreläsningar, möten och andra events utan att behöva oroa oss för någon intervju. Måndag natt började med en Opening Ceremony, följt av den mytomspunna Pin Exchange. Under detta event gick alla finalister in i den sociala plattformen Event Farm: ett spel där man kan delta i teambuildingaktiviteter, mingla, och nätverka med andra finalister och alumner. Spelet överträffade verkligen alla våra förväntningar – då alla finalister hade varsin avatar och man kunde samtala fritt med de närmaste personerna, kändes det nästan som att träffa dem på riktigt! Det var även i Event Farm som det fanns möjlighet att träffa tidigare finalister i ISEF och höra hur deras resor fortsatt efter tävlingen. Dessa samtal öppnade verkligen upp våra ögon inför hur mycket det finns att utforska inom forskarvärlden, skillnader mellan akademia och industri, men också hur fri man är att ändra kurs. Exempelvis var det någon som tävlat med ett projekt i astrofysik blev sedan biolog, och en annan som studerat ren datavetenskap bytte linje för att applicera sina färdigheter inom programmering på genetik.

I Event Farm fick vi även möjligheten att mingla med de medtävlande i våra kategorier och träffa kategorins sponsor. Sponsorn för Nils kategori, Regeneron, hade personer från Human Resources på plats som berättade om vilka kompetenser de letar efter för att täcka framtidens kompetensbehov och hur matematiker inom life-science verkligen är ett bristyrke. Detta var skönt att höra för Nils som till hösten börjar på teknisk matematik vid Chalmers. Sponsorn för Alice’s kategori var Microsoft, där vi fick delta i en fascinerande diskussion med Dr. Eric Horvitz om Artificiell Intelligens, kvantdatorer, och om möjligheterna för människor och maskiner att samspela.

Panelerna under veckan har också varit väldigt givande. Det viktigaste vi tar med oss från Excellence in Science and Technology Panel gav nya insikter, är det viktigaste kanske inte är att man är superexpert på ett område. Istället bör man vara någon med en bred bas, nya perspektiv, och en vilja att lära sig nytt inom många områden.

“Diversity is the basis of being able to thrive in a rapidly changing world. Without diversity, you would go extinct.” – Frances Arnold, Excellence in Science and Technology Panel

Mot slutet av gymnasiet har det känts som en press att behöva bestämma sig för en specifik låda och stänga in sig i den. Det är lätt att tänka att fysiker enbart sysslar med fysik, och att biologer enbart sysslar med biologi. Däremot drar inte naturen någon skiljelinje mellan dessa områden och man bör därför snarare se dem som vågor i samma hav. Detta hav innefattar också mer än “ren naturvetenskap” och det är viktigt att omsluta sig med alla sorters vågor från alla olika områden – som ljudvågor inom musik eller vågor inom social rättvisa.

“What you need is a foundation. And that foundation should include sciences, math, and engineering; but also don’t neglect the arts, music, literature. As a graduate student, you have an opportunity you may never have again to just expose yourself broadly to the world.” – H. Robert Horvitz, Excellence in Science and Technology Panel

Vi kände att man fick ett nytt par glasögon att världen med efter Social Innovation Panel. Efter panelen ville man bara ut och observera sin omgivning för identifiera problem och hitta sätt att använda vetenskap för att lösa dem. Det var verkligen inspirerande hur tidigare ISEF-finalister lyckats kombinera deras passioner för vetenskap för att lösa ett problem de såg i sin närhet eller i samhället.

“I think that it is a great idea to have a list of problems. But in parallel with that list, you should have a list of things that you are passionate about. And then cross-compare those lists and figure out how to take those things you love to do, and apply them to those problems.” – Ryan Westcott, Social Innovation Panel

Att se dessa unga entreprenörer gav också oss en större självsäkerhet i våra kunskaper än tidigare – för trots att man är ung kan man göra en otrolig skillnad. Det stämmer att tonåringar är mindre erfarna och har mindre kunskap, men det som gör att de sticker ut är att de har ett unikt perspektiv. Denna situation fann Nathan Wang sig i när han ville utveckla ett lagförslag på att införa Artificiell Intelligens i amerikansk skola. Utmaningen blev att skapa sig tillit och få vuxna att lyssna tills hans åsikter, trots att han inte var expert inom området. Hans historia var en stor inspiration för unga som tidigare kanske inte vågat ta till orda – för våra åsikter är värdefulla och de kan verkligen tillföra något nytt till den globala diskussionen.

“How exactly does a high-schooler get a sitting US congressman to pay attention to him? […] What it boils down to is that you have to contribute some perspective that you are uniquely qualified to tell.” – Nathan Wang, Social Innovation Panel

Kort och gott har ISEF-veckan redan varit fylld med guldklimpar i allt från nya tankesätt till möten med andra finalister. Trots att tävlingen är digital har arrangörerna alltså lyckats otroligt väl att skapa en upplevelse värd att minnas. Men såklart är det nervöst inför prisutdelningarna som sker på fredagen, där man pendlar mellan hopp om vinst och total övertygelse om att man inte kommer att få sitt namn uppropat. Oavsett hur det går är det dock inte det som betyder mest; utan det är de erfarenheter, nya insikter, och kontakterna vi fått med oss in i vår fortsatta utveckling som forskare och individer.