Idag avslutades Forsknings-VM, Regeneron ISEF. Alice Heiman och Nils Grimbeck i den svenska delegationen vann båda brons i sina kategorier. Alice vinner även ett Special award från NC State College of Engineering.

I konkurrens med 1,8 miljoner andra ungdomar världen över kvalificerade sig totalt sju svenska gymnasieungdomar till att under Sveriges Unga Forskningslandslags flagg tävla för Sverige i VM. Där har de under maj, tillsammans med 1 800 andra unga forskare, virtuellt presenterat sina forskningsprojekt, mött juryn, minglat, tagit del av paneler, föreläsningar, seminarier, möten och events.

I eftermiddags hölls den avslutande prisutdelningen där priser till ett värde av 5 miljoner USD delades ut.

Alice Heiman och Nils Grimbeck vann båda tredjepris i sina kategorier, System Software och Biomedical and Health Sciences. Priset består av 1 000  USD. Alice Heiman vann även ett Special award: en veckas forskningsläger på North Carolina State College of Engineering, ett av världens främsta college för ingenjörsutbildningar och datavetenskap.

Alice tävlade med sitt projekt ”Using Natural Language Processing To Analyze Gender Bias In Literature And Songs” där hon med hjälp av en egen AI och egna algoritmer analyserat hur maskulina och feminina ord kopplas till olika känslor.

Nils tävlade med projektet ”Adiponectin and BAT – Structure and Morphology of Brown Adipose Tissue in Adiponectin Transgenic Mice” där han undersökt hur kroppens egna mekanismer kan användas för att bota fetma.

Jag saknar ord – jag vill bara ut och dansa! VM har inspirerat mig att fortsätta lösa problem med vetenskap, och det som jag trodde var kulmen på denna resa visade sig vara bara början, säger Alice Heiman.

Det känns galet. Från att ha anmält mig till SM till att det har gått så här bra i VM! Arrangemanget kring VM har varit både supertrevligt och intressant. Jag är mållös helt enkelt, säger Nils Grimbeck.

Våra tävlande har gett sitt yttersta och presterat på topp i VM. Återigen visar vi att svenska ungdomar har en naturlig plats i världstoppen när det kommer till forskning. De är en fantastisk inspirationskälla för andra unga. Vi är enormt stolta, både över Alice, Nils och de övriga i vår svenska delegation, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Sveriges Unga Forskningslandslag utsågs vid finalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, i mars. Landslaget är officiellt sponsrat av Ericsson och AstraZeneca och består av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. De tävlar för Sverige i flera av världens största vetenskapstävlingar under året. Huvudfinansiär för deltagandet i de internationella tävlingarna är Kjell och Märta Beijers Stiftelse.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Foto Alice: Ola Jacobsen. Foto Nils: Anna Sigge. Foto Nils vid datorn: Nils Grimbeck

Kontakt

Alice Heiman: 072 560 32 80
Nils Grimbeck: 070 389 00 39
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076 109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se