I år hade Unga Forskare den stora äran att vara en av de 10 särskilt utvalda föreningar och organisationer som under nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm tilldelades en svensk fana. Fanutdelningen anordnas av Stiftelsen Sveriges Nationaldag som i år delar ut 58 fanor över hela landet. Där 10 av dessa delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria under TV-sändningen av det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen.

Unga Forskare har funnits i 44 år och har sedan starten varit med och utvecklat ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik samt ämnenas roll i samhället. Med vårt arbete vill vi bland annat bidra till att säkra en framtida kompetensförsörjning och därmed Sveriges position som forsknings- och kunskapsnation.

Under de senaste åren har vi växt i flera olika led. Vi har utökat vårt samarbete med skolor och de verktyg vi erbjuder dem. Vi har utökat och utvecklat vår verksamhet. Vi har genom Sveriges Unga Forskningslandslag lyft unga förebilder inom forskning. Vi har större samarbete och kunskapsutbyte med våra medlemsföreningar, från skolföreningar till eventföreningar och universitetssektioner. Tillsammans med våra medlemsföreningar främjar vi intresset för naturvetenskap, teknik och matematik för tiotusentals ungdomar i hela Sverige.

Med de prövningar som landet, tillsammans med en hel värld, gått igenom blir årets nationaldagsfirande både speciellt och viktigt. Enligt tradition sändes årets nationaldagsfirande från Skansen i Stockholm med uppmärksamhet på demokratins 100-årsjubileum med allmän och lika rösträtt för kvinnor. I firandet som sändes på SVT2 och går att se i efterhand på SVT play deltog bland annat kungaparet och kronprinsessparet, statsministern och riksdagens talman.

Unga Forskare kommer bland annat att använda fanan i samband med de internationella vetenskapstävlingar som vi skickar Sveriges Unga Forskningslandslag till. Fanan blir alltså både ett erkännande av det stora arbete som Unga Forskare redan gjort och ett sätt för oss att fortsätta främja ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, samt deras roll i samhället.

Glad nationaldag och hurra för Unga Forskare! 

Unga Forskares fana med graveringen “Gåva från stiftelsen Sveriges Nationaldag 6 juni 2021”

Unga Forskare presenteras i sändningen av nationaldagsfirandet från Skansen

Förbundsordförande Max Vinger med Unga Forskares fana