Nu är tävlingen Global Youth Science and Technology Bowl avslutad. Även denna gång har vårt svenska landslag kammat hem flera priser i olika kategorier: ett grand prize, två tredjepriser och en Honourable Mention.

GYSTB, som är baserad i Hong Kong, är en internationell samlingsplats för unga briljanta framtidshopp från hela världen inom vetenskap och innovation. Under 2021 deltog 106 lag från 25 länder. De tävlande har bedöms av professorer från Hong Kongs främsta universitet och tävlar om priser i flera kategorier. Dessutom kryddas tävlingsveckan med en lång rad sociala och kulturella aktiviteter och föreläsningar.

Det har varit en väldigt rolig vecka och jag har lärt mig jättemycket. Juryn gav bra feedback på hur jag kan utveckla mitt arbete. Tävlingen har hjälpt mig på traven för att nå mina yrkesmål i framtiden  och jag har fått ny kunskap och en bild av vart vetenskapen är på väg vilket har öppnat nya tankar, säger Julian Malmberg som vann tredjepris i sin kategori med sitt projekt “Mysteriet med Bockstensmannen” som behandlar nedbrytning av organiskt material.

Även Nils Grimbeck vann ett tredjepris med sitt projekt ”Adiponectin and BAT – Structure and Morphology of Brown Adipose Tissue in Adiponectin Transgenic Mice”. Alice Heiman vann ett grand prize – silver – med ”Using Natural Language Processing To Analyze Gender Bias In Literature And Songs”. Slutligen fick även Amela Peco en Honourable Mention med sitt arbete “The Antimicrobial Effects Of Beehive Products”. Tävlade för Sverige gjorde också Clara Ekbäck med projektet “Robinson Schenstedt korrespondens och Standard-Young-tablåer”.

Det har varit en jättespännande upplevelse. När man får presentera sitt arbete för olika personer med olika expertkunskap så breddas en perspektiv och man går bortom sitt projekt, till en högre nivå. Det är väldigt utvecklande, jag har växt mycket, säger Alice Heiman.

Vi är väldigt stolta över att landslaget åter igen tar hem flera stora priser internationellt. Det betyder mycket för att sätta Sverige på världskartan när det kommer till ungas forskning, och självklart är det också väldigt betydelsefullt för våra tävlande och deras begynnande karriärer, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Sveriges Unga Forskningslandslag utsågs vid finalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, i mars. Landslaget är officiellt sponsrat av Ericsson och AstraZeneca och består av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. De tävlar för Sverige i flera av världens största vetenskapstävlingar under året. Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Kontakt

Alice Heiman: 072 560 32 80
Nils Grimbeck: 070 389 00 39
Julian Malmberg: 072 242 14 65
Amela Peco: 072 038 12 83
Clara Ekbäck: 079 335 59 92

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076 109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se